De Stadskoerier

Woensdag, 3 juni 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Aantal coronabesmettingen in Hasselt 'vrij zorgelijk'

Aantal coronabesmettingen in Hasselt 'vrij zorgelijk'
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Met name in Hasselt is het aantal besmettingen met het coronavirus waarschijnlijk behoorlijk hoger dan de officiële cijfers nu laten zien. Dat blijkt volgens burgemeester Eddy Bilder uit lokale contacten, zo zei hij vrijdagavond op ZwartewaterFM. “Het beeld is vrij zorgelijk.” Ook bevindt zich een aantal mensen uit Hasselt in kritieke toestand en ligt op de intensive care.

Vandaag werden door de GGD vier nieuwe besmettingen gemeld, waarvan drie uit Hasselt en één uit Zwartsluis. Dat het waarschijnlijke aantal besmettingen verschilt met de cijfers van de GGD komt volgens de burgemeester door de ‘verschillende meetmomenten en plaatsen waar cijfers vandaan worden gehaald’. Ook wordt niet iedereen getest. Bilder benoemde dat Zwartewaterland in Overijssel de gemeente is met het hoogste percentage aan besmettingen. “Dat geeft aan dat daardoor bij ons ook relatief meer mensen het risico lopen om besmet te raken.”

De burgemeester legde ook uit waarom in Hasselt relatief veel besmettingen zijn. “Wij hebben daar een aantal bronnen in beeld, plekken, personen, waar vanuit de verspreiding van het virus heeft plaatsgevonden”, zei hij. “Die mensen kunnen daar overigens zelf niks aan doen. Zij zijn ook, zonder dat ze het zelf wisten, besmet geweest. En zonder dat ze het zelf wisten, hebben ze anderen besmet. Op het moment dat je dat weet, is het leed eigenlijk al geschied. Het is ook goed om er op te wijzen dat er op dit moment mensen in onze samenleving kunnen zijn die het virus dragen en anderen besmetten. Die cirkel van mensen die besmet kunnen worden, neemt dan ook steeds toe.”

Oproep
Bilder deed daarom een dringende oproep aan inwoners van Zwartewaterland en zeker ook Hasselt. “Neem die maatregelen die zijn afgekondigd heel serieus. Houd afstand tot andere mensen. Let er bijvoorbeeld ook met spelende kinderen op dat niet in grote groepen wordt gespeeld en dat ze niet met elkaar gaan ravotten, maar afstand tot elkaar houden. Ik denk ook aan loslopende huisdieren. Pas overal goed mee op, houd je aan de afspraken. Gebruik de middelen die er zijn om jezelf te ontsmetten. En blijf zoveel mogelijk thuis, vermijd contacten met andere mensen. Kies wat mij betreft vrijwillig voor een soort van thuisisolatie. Het klinkt allemaal zwaar, dat besef ik, maar het is de werkelijkheid.”