De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bibliotheken besteden uitgebreid aandacht aan Nationale Voorleesdagen

Bibliotheken besteden uitgebreid aandacht aan Nationale Voorleesdagen
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Tijdens De Nationale Voorleesdagen van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari wordt in het hele land extra aandacht besteed aan voorlezen, zo ook door de bibliotheken in de gemeente Zwartewaterland.

De campagne richt zich specifiek op ouders van kinderen van nul tot zes jaar. Een belangrijk doel van deze campagne is peuters en hun ouders te laten ervaren dat (voor)lezen leuk is. Daarom zijn peuterspeelzalen en kinderdagverblijven uitgenodigd om met hun groepen op bezoek te komen in de bibliotheek voor een Voorleesshow. Diverse groepen hebben hier gehoor aan gegeven en hebben afspraken gemaakt met de teamleiders. Tijdens het bibliotheekbezoek is een ‘walvis’ aanwezig en wordt aandacht besteed aan het prentenboek van het jaar ‘De kleine walvis’.

Peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen konden zich ook aanmelden voor het gebruiken van het vertelkastje en de vertelplaten van ‘De kleine walvis’ of voorleesshows (de decors) van voorgaande jaren. Volgens een rooster gaan de materialen naar de verschillende instellingen.

Cadeautje

Het themaboek tijdens de Nationale Voorleesdagen is dit jaar dus ‘De kleine walvis’ van Benji Davis. Dit boek gaat over het jongetje Boy. Hij woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap.

De bibliotheek hoopt met deze campagne de boodschap over te brengen dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen en vooral ook dat voorlezen leuk en gezellig is. In het streven om steeds meer ouders ervan te overtuigen dat voorlezen aan jonge kinderen een leuke en nuttige tijdsbesteding is, werft Bibliotheek Zwartewaterland tijdens deze campagne ook zoveel mogelijk nieuwe aspirant-lezertjes als lid van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis voor kinderen. Wie zijn kind (van nul tot zes jaar) tijdens de Nationale Voorleesdagen aanmeldt, krijgt een babywalvis-vingerpop cadeau (zolang de voorraad strekt).

SCAB

Woensdagmiddag 25 januari wordt in de Bibliotheek Hasselt van 15.00 tot 15.30 uur voorgelezen door Henk Prins aan kinderen van ongeveer drie tot zeven jaar. Hij zal deze middag voorlezen uit ‘De kleine walvis’. "Henk Prins krijgt een wel heel lieve walvis op bezoek", aldus de organisatie. "Wil je deze walvis ook graag ontmoeten en luisteren naar een prachtig verhaal, kom dan woensdagmiddag 25 januari naar de Bibliotheek Hasselt."