De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bijeenkomst 'Energie besparen is geld besparen' in Hasselt

Bijeenkomst 'Energie besparen is geld besparen' in Hasselt
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Energiek Zwartewaterland, DCZ, de gemeente en provincie Overijssel gaan dinsdag 28 mei weer verder met hun campagne om meer mensen enthousiast te krijgen voor energiebesparing. "Door thuis te investeren in energiebesparing gaat het wooncomfort omhoog, wordt het milieu minder belast en gaan de woonlasten omlaag." Tijdens de bijeenkomst in Hasselt wordt deze keer extra aandacht gegeven aan de kansen om door verduurzaming geld te besparen.

John Bakker, voorzitter van Energiek Zwartewaterland: “Ik heb de afgelopen jaren thuis zelf ervaren wat isoleren en zonnepanelen doen voor je energierekening. Die rekening is steeds verder gedaald en dat is mooi meegenomen. Op 28 mei willen we extra aandacht geven aan dit voordeel. Met verschillende rekenvoorbeelden laten we zien dat energie besparen leidt tot geld besparen. Het is een van de beste investeringen die je kunt doen.”

Veel woningeigenaren schuiven het energiezuinig maken van de woning nog voor zich uit. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. 43 procent van de 1.500 ondervraagde woningbezitters wil zijn woning voorlopig niet gaan aanpakken. Bakker: ”Sommige mensen denken dat de overheid in de toekomst met meer subsidie komt en wachten af. Wat ze echter over het hoofd zien, is dat er nu al aantrekkelijke subsidies en regelingen bestaan en dat langer wachten ook betekent langer hoge energierekeningen betalen. Daarom willen we mensen goed informeren en verleiden nu al actie te ondernemen”

Tijdens de bijeenkomst wordt ook informatie gegeven over de energiemaatregelen zelf. Hoe kun je je woning op een slimme en betaalbare manier energiezuiniger maken? Elke bezoeker die serieus over verduurzaming nadenkt krijgt een gratis energiescan thuis aangeboden. Energieadviseur Egbert Brouwer van DCZ komt dan thuis de mogelijkheden bespreken, geeft adviezen en helpt mensen verder stappen te zetten.

Brouwer: "Ik heb nu in totaal zo’n 800 van deze energiescans gedaan en ik merk dat het zeer gewaardeerd wordt. Veel woningeigenaren weten niet precies hoe ze moeten beginnen, wat verstandige maatregelen zijn en hoe het zit met subsidies, belastingvoordelen en de extra lage rente op de Energiebespaarlening Overijssel. Daarin wijs ik ze graag de weg. Vooral die energiebespaarlening is mooie manier om ook zonder eigen geld te verduurzamen en je kosten te verlagen.”

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 mei in het gemeentehuis in Hasselt en duurt van 19.00 tot 20.30 uur.