De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bilder: Bel gemeente bij verwerken leed

Bilder: Bel gemeente bij verwerken leed
Burgemeester Eddy Bilder.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder roept mensen op om contact met de gemeente op te nemen als zij leed te verwerken hebben en het daar moeilijk mee hebben. Dat zei hij zaterdag tijdens de uitzending van ZwartewaterFM in een eerder opgenomen interview.

“Kom er maar mee”, aldus de burgervader. “We hebben echt met elkaar hele ernstige dingen meegemaakt, die in mijn beleving bijna vergelijkbaar zijn met een oorlogssituatie. Ik heb mensen gesproken die niet bij hun stervende ouders konden komen. Dat is iets dat je de rest van je leven meeneemt.”

Volgens Bilder kunnen mensen er beter in dit stadium over gaan praten met elkaar en kijken wat eraan gedaan kan worden, dan dat zij er nog jarenlang mee rondlopen. “Dan kan het een veel zwaardere uitwerking hebben.”

Inmiddels kijkt Bilder hoopvol naar de komende tijd. “Tot nu toe is na elke verruiming een nieuwe uitbraak uitgebleven. Er mag vertrouwen zijn in het beleid.” De afgelopen twee weken zijn er geen nieuwe besmettingen gevonden in Zwartewaterland, terwijl verschillende mensen zijn getest. “Ik zie dat als een gunstige ontwikkeling”, duidt hij.

De burgervader blikte ook vooruit naar morgen, als veel kerken hun deuren weer openen voor een veel groter deel van hun gemeente. “Het is heel mooi dat er heel veel beperkingen rond de kerkgang zijn opgeheven. De enige richtlijn die geldt voor het aantal mensen in de kerk, is de anderhalve meter.”

Over het zingen in de kerk is nog wel wat te doen. “Het zingen is een heel wezenlijk onderdeel van onze erediensten.” Dat mag wel, maar volgens de richtlijnen van het RIVM: alleen in goed geventileerde ruimten en op gepaste afstand tot elkaar.