De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bilder dankbaar voor stabilisatie omstandigheden corona

Bilder dankbaar voor stabilisatie omstandigheden corona
Burgemeester Eddy Bilder.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND – “De cijfers zijn zo gunstig als je maar wensen kunt”, zei burgemeester Eddy Bilder maandagavond op ZwartewaterFM. Hij had geen nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen te melden. Daar is de burgervader dankbaar voor. “Alles lijkt erop dat we na een moeilijke periode nu in beter vaarwater zijn gekomen”, aldus Bilder. “Ik denk dat we daar allemaal naar hebben uitgezien.”

Hemelvaartsweekend
Wel benadrukt hij dat de geldende regels in acht moeten worden genomen, ook in het aankomende Hemelvaartsweekend. “Het lijkt erop dat er mooi weer in aantocht is. Dat nodigt uit tot het ondernemen van allerlei activiteiten. Maar ga niet meteen met een hele partij mensen bij elkaar zitten.”

Bilder krijgt nog steeds berichten van verontruste mensen. “Die zijn bij de winkel geweest en zagen daar halve gezinnen rondlopen. Ook lopen veel mensen te dicht bij elkaar.” Dat is niet de bedoeling, meldt hij. “Doe boodschappen alleen, maak er geen gezinsuitje van.”

Gemeentehuis
Op het gemeentehuis zijn mensen alleen welkom op afspraak. “In het verleden kon je het gemeentehuis zo even binnenlopen, dat kan nu niet meer”, zei Bilder, die overigens verwacht dat die restrictie ook versoepeld wordt na 1 juni. Voor het verlengen van bijvoorbeeld reisdocumenten roept hij op om niet te wachten tot het laatste moment. “Iedereen kan nu wel zien hoe lang een reisdocument geldig is.”

Horeca
Op 1 juni mogen horeca-instellingen ook weer beperkt open. Daarvoor is maandag een protocol ingediend door Koninklijke Horeca Nederland bij de gemeente. Bilder realiseert zich dat de horeca een moeilijke tijd achter de rug heeft. “Daar waar wij mee kunnen werken, gaan we meewerken.”