De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bilder: 'Lijkt erop dat we overgrote meerderheid van verzoeken tot terrasuitbreiding kunnen honoreren'

Bilder: 'Lijkt erop dat we overgrote meerderheid van verzoeken tot terrasuitbreiding kunnen honoreren'
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Het college van b en w neemt morgen een besluit over de verzoeken van Zwartewaterlandse horecaondernemers om hun terrassen te verruimen. Burgemeester Eddy Bilder zei maandagavond op ZwartewaterFM al wel dat het erop lijkt dat de overgrote meerderheid van de verzoeken ingewilligd kan worden.

Per 1 juni wordt de horeca weer gedeeltelijk opengesteld. Het college heeft momenteel ‘vrij veel contact’ met de horecaondernemers in deze gemeente. Eind van de middag heeft de burgemeester met een aantal raadsleden en plaatselijke horeca om de tafel gezeten. Dat gesprek was volgens hem ‘goed en positief’.

“Wat voor de horeca geldt is, net als bij alle publiek toegankelijke gebouwen, dat binnen maximaal dertig gasten mogen komen. Dat is exclusief personeel. Wat wel geldt is dat mensen vooraf moeten reserveren. Dan vindt ook een checkgesprek plaats, waarbij mensen moeten aangeven dat ze goed gezond zijn. Bij de horeca blijft ook gelden dat mensen die 1,5 meter afstand tot elkaar in acht nemen, behalve mensen uit eenzelfde huishouden.”

Op terrassen mogen in principe maximaal twee personen, die niet uit hetzelfde gezin komen, aan tafel zitten. “Maar daarover heeft de Rijksoverheid gezegd dat er een gedoogconstructie bestaat om tot vier personen aan een tafel te zitten”, ze Bilder op de radio. “Dat geldt voor mensen die niet uit één gezin afkomstig zijn. Als mensen uit één gezin komen, kunnen ze met meer aan tafel.”

Adviseren
De burgervader benadrukte dat de gemeente, zeker de eerste dagen na de heropening, niet rond gaat lopen om te verbaliseren maar om te adviseren. “We willen de horecaondernemers met raad en daad terzijde staan om zo goed mogelijk binnen de geldende normen te opereren.”

Bij de gemeente zijn veel plannen binnengekomen om terrassen in Zwartewaterland uit te breiden. “Omdat bestaande terrassen nogal verdund moeten worden”, legde Bilder uit. Morgen neemt het college daar een besluit over. De burgemeester zei dus al dat het erop lijkt dat de overgrote meerderheid van de verzoeken kan worden gehonoreerd. “En daar waar we dat niet in één keer kunnen doen, gaan we nog met de betreffende ondernemers in gesprek om te kijken hoe we toch zo dicht mogelijk bij de gewenste situatie kunnen komen.”

Schermen
Ook kwam het eventueel plaatsen van schermen ter sprake, waarover in Den Haag nog wordt gepraat. “Daarvan heeft de Rijksoverheid eerder gezegd dat ze dat niet willen”, zei Bilder. “Maar de horeca heeft een klemmend beroep gedaan om dat wel toe te staan. Voor veel horecabedrijven is dat van essentieel belang, omdat ze dan nog net even de grens over kunnen van totaal niet rendabel naar mogelijk enigszins rendabel.”

Voor de gemeente is een scherm ‘zeer bespreekbaar’. Bilder: “Als de Rijksoverheid aangeeft dat die optie is toegestaan, is het aan de horecaondernemers hun plannen zodanig te maken dat ze daar ook een uitvoering aan geven en weer een zekere verdichting op hun terrassen kunnen creëren. Dat is een puzzel die ondernemers zelf kunnen leggen op het moment dat daar duidelijkheid over is. Daarover kunnen wij adviseren als ze er vragen over hebben.”