De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bilder: 'Nog steeds een donkere wolk boven onze gemeente'

Bilder: 'Nog steeds een donkere wolk boven onze gemeente'
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - In Zwartewaterland is opnieuw een inwoner overleden, met als hoogstwaarschijnlijke oorzaak het coronavirus. Dat meldde burgemeester Eddy Bilder dinsdagavond op ZwartewaterFM. “Er is nog steeds een zorgelijke situatie in onze gemeente.”

Dat geldt ook voor het aantal inwoners dat is opgenomen in het ziekenhuis, zei de burgervader. “Volgens de cijfers van de GGD zouden dat 26 mensen zijn. Volgens het RIVM zijn dat er 25. Maar wij hebben zelf ook gegevens, waarbij we de huisartsen als belangrijke bron gebruiken. Dan komen wij op 28. Over alle cijfers is dus nog best wel wat onduidelijkheid. Op de exactheid van die cijfers kun je wel afdingen, maar het geeft wel een beeld van het aantal mensen dat ongeveer in het ziekenhuis is. Dat is nog een behoorlijk aantal.”

Daar komt volgens Bilder bij dat ook in de verpleegtehuizen een aantal mensen erg ziek zijn en voor een deel in ‘een zorgwekkende toestand verkeren’. “Er hangt in mijn beleving nog steeds een donkere wolk boven onze gemeente.”

Spreekuurbezoeken
Dokter Tuinstra meldde namens zijn Zwartewaterlandse collega’s verder nog aan de burgemeester dat het aantal spreekuurbezoeken stabiel blijft. “Dat zie ik zelf steeds als een lichtpuntje”, zei de burgemeester. “Het gaat om dagelijks zeven, acht mensen die zich melden met verschijnselen die lijken op corona, waar dan ook extra aandacht aan moet worden besteed om ze naar het spreekuur te laten komen.”

Jongeren
Maar dokter Tuinstra geeft ook dat er jongeren zijn met het coronavirus die langdurige klachten ondervinden. “Er is bij een aantal mensen het beeld dat jongeren er minder vatbaar voor zijn”, zei Bilder. “En als het dan misgaat, ze hooguit een griep hebben. Nou, we zien in toenemende mate ook berichten over jongeren die daar echt een heel lange tijd fiks ziek van zijn en ook met klachten belast blijven. Ook dat is een zaak om aandacht voor te hebben en ook een goede motivatie om nog steeds die regels heel erg serieus te nemen. Wat de minister-president en minister De Jonge vanavond als boodschap brachten, daar wil ik een heel dikke streep onder zetten.”

Bilder ziet in dat dat ‘taai’ is. “Ik besef dat het voor heel veel mensen inmiddels best wel knellend begint te worden, maar er staat ons niets anders te doen dan met de kiezen op elkaar te zeggen: we moeten hier doorheen. Alleen als we ons aan deze regels houden, is er kans dat wij de verdere verspreiding van dit verschrikkelijke virus kunnen beteugelen. Houd vol.”