De Stadskoerier

Woensdag, 3 juni 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bilder: Soms hoop ik dat ik wakker word uit een boze droom

Bilder: Soms hoop ik dat ik wakker word uit een boze droom
Burgemeester Eddy Bilder.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - “Er is veel meer duidelijkheid. Het grijze gebied van wat wel en niet kan is een stuk kleiner”, zegt burgemeester Eddy Bilder over de aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid. Bilder sprak erover in de Corona-uitzending van ZwartewaterFM met presentator Klaas-Jan Barneveld.

“We zijn in de gelegenheid om strikter te handhaven”, stelt Bilder. “Maar wat ik waarneem is dat de meeste mensen het heel serieus nemen.” Wel controleert de gemeente meer, zoals dinsdagmiddag op de markt in Genemuiden. “Dat zag er goed uit.” Ook is de gemeente bij de supermarkten geweest. Bij enkele daarvan waren er verbeterpunten. “Daarover gaan we met hen in gesprek.”

Dat de burgemeester nu onder andere boetes kan uitdelen, noemt hij ‘een stok achter de deur’. “Aan die laatste paar burgers die denken dat ze er laconiek mee om kunnen gaan, wil ik graag zeggen: laat die houding varen. Het is een zaak van leven en dood.”

Vooral in Hasselt wordt meer surveillance uitgevoerd. “Ik wil niet het beeld oproepen dat de mensen in Hasselt meer controle nodig hebben, maar in Hasselt zijn er wel zoveel mensen die mogelijk besmet zijn om de richtlijnen na te leven. Maar laat de inwoners van de andere kernen er niet zomaar op rekenen dat het aan hun voordeur voorbijgaat. De maatregelen zijn absoluut noodzakelijk.”

Bilder is met ingang van deze week ‘noodgedwongen’ gestopt met het bezoeken van jubilerende bruidsparen. “Het is niet meer verantwoord”, concludeert hij. “Als mensen het op prijs stellen dat ik op een later moment dat alsnog doe, dan ben ik daartoe genegen.”

Alle evenementen tot 1 juni zijn nu afgelast. Voor een aantal andere maatregelen is het zo dat die vooralsnog gelden tot maandag 6 april, zoals de sluiting van scholen. “Mocht het zo zijn dat de cijfers een neergaande trend vertonen, dan is het denkbaar dat er vanaf 6 april enige verlichting zal zijn. Maar ik kan daar niet hard op vooruitlopen.”

Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een informeel maximaal aantal aanwezigen van 30 personen. Volgens Bilder gaat het kabinet daar in de komende tijd getallen voor vaststellen. “Dat kan ik misschien morgen of overmorgen wat over vertellen.”

De burgemeester is ‘ontzettend druk’, zegt hij. “Ik vind het heel spannend. Je leeft in een onwezenlijke situatie, dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Je gaat onderhand smachten naar dingen die je veertien dagen geleden nog heel gewoon vond.”

Zijn agenda bestaat voornamelijk uit vergaderen, die zijn nu allemaal weggevallen. “Irreëel”, noemt de burgervader dat. “Soms hoop ik dat ik wakker word uit een boze droom, maar ik weet dat het niet zo is. We moeten ons met elkaar door deze buitengewoon zure appel heenbijten.”

Bilder merkte op dat hij veel blijken van ondersteuning uit de samenleving krijgt. “Ik stel dat erg op prijs om te beleven dat mensen achter je staan.”