De Stadskoerier

Woensdag, 3 juni 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Buurtpreventiegroep vergroot en deelt verantwoordelijkheid

Buurtpreventiegroep vergroot en deelt verantwoordelijkheid
Burgemeester Eddy Bilder en initiatiefnemer Cees Selles ontdoen het bord van de Genemuider vlag
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Enrico Kolk

GENEMUIDEN - Als de laatste plaats van Zwartewaterland heeft Genemuiden ze nu ook: bordjes met ‘Attentie buurtpreventie’ erop. Burgemeester Eddy Bilder en initiatiefnemer Cees Selles onthulden dinsdagmiddag een van de borden.

Een ‘positief teken’, vindt Bilder. “Dat zoveel mensen zich om de veiligheid bekommeren. In Genemuiden leefde de veronderstelling breed dat het hier niet speelde, totdat de misdaadcijfers hier ook stegen. We hebben gemerkt dat de behoefte om daar wat aan te doen toenam.” Die behoefte was volgens de burgervader naadloos aan te sluiten bij het initiatief van de buurtwhatsapps.”

Inmiddels zijn 1200 mensen aangesloten bij de buurtwhatsapps. Bilder noemt dat een ‘indrukwekkend aantal’. “Het initiatief is hier wel aangeslagen”, constateert hij. “Mogelijk kunnen we het zo hier houden zoals het in afgelopen jaren was: Genemuiden als een van de veilige kernen in de veilige gemeente Zwartewaterland.”

Genemuiden is de laatste plaats waar de borden, die ook al in Hasselt, Zwartsluis en op de Kamperzeedijk hangen, opgehangen zijn. Logisch te verklaren, volgens Selles. “Dat komt omdat Genemuiden als laatste gestart is. In Zwartsluis zijn we twee jaar geleden gestart, hier pas in december.”

Het loopt goed, vindt hij. “Ik wil Genemuiden eigenlijk een compliment maken. Zoveel mensen in de groepen en zoveel rust. Er worden geen rare meldingen gemaakt en er komen ook geen overtrokken berichten in.” In Zwartsluis was een groep waar wel wat meer ‘geneuzel’ in kwam. “En dan krijg je dat mensen eruit gaan.”

Wijkagent Jochem Schreurs hoopt dat de positieve ervaringen met de whatsappgroepen zich voortzetten. “Mensen maken nu eerder melding van iets. Je bent nu iets meer met z’n allen verantwoordelijk.”