De Stadskoerier

Zondag, 5 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

CDA 'enigszins verrast' door snelheid van keuze voor coalitieverkenning met PvdA

CDA 'enigszins verrast' door snelheid van keuze voor coalitieverkenning met PvdA
Foto: Site
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Fractievoorzitter Margreet Bosma van het CDA zegt enigszins verrast te zijn door de snelheid waarmee ChristenUnie en SGP besloten hebben om met de PvdA een nieuwe coalitie te verkennen. Het CDA leek, met drie zetels in de gemeenteraad, een serieuze kandidaat om tot een nieuwe, ruime coalitiemeerderheid van twaalf zetels te komen.

“Het CDA heeft op 1 februari een eerste gesprek gehad”, vertelt Bosma. “We gingen ervan uit dat er nog wel een vervolggesprek zou komen, om met elkaar de diepte in te gaan. Dat is niet gebeurd. Ik kreeg gister een telefoontje van Tamme Spoelstra (formateur, CU, red.) hoe op dit moment de stand van zaken is. Daarbij heb ik ook mijn verwondering uitgesproken, over dat wij verwacht hadden dat er een tweede gesprek zou volgen.”

Dat de coalitiepartijen voor de PvdA hebben gekozen respecteert het CDA, aldus Bosma. Hoewel zij ook denkt dat het CDA een logische keuze was geweest. “Als je gaat kijken naar de opdracht die de raad heeft meegegeven - een zo breed mogelijk gedragen coalitie - zou je daar van uit kunnen gaan”, vertelt Bosma. “Wij zouden met drie man de coalitie komen versterken; qua grootte vergelijkbaar met BGZ. Drie er uit, drie er in. Wat Spoelstra nu aangeeft, is dat ze voor de ervaren wethouder Harrie Rietman gaan en niet voor het CDA met een man extra in de coalitie. De keuze is gemaakt en ik wens ze heel veel succes, want er zijn nog wel wat dingen waar in de nieuwe coalitie over gesproken zal gaan worden. Daar ben ik ook benieuwd naar, of het nog voor spannende veranderingen gaat zorgen in het akkoord van twee jaar geleden.”

Mocht de verkenning met de PvdA alsnog spaak lopen, staat het CDA altijd open voor nieuwe gesprekken. Bosma: “We hebben ook de afspraak met Tamme Spoelstra dat we binnenkort met de CU gaan praten. We moeten die contacten goed houden. We zijn een kleine gemeente, we zitten met negentien in de raad. Je wil natuurlijk het beste voor Zwartewaterland. Dan moet je geen gedoe of rancune hebben. We hebben altijd goed samengewerkt met de CU, SGP en ook de andere fracties. Laten we dat blijven doen.”

Reactie Spoelstra

Tamme Spoelstra laat wat betreft de snelheid van het proces weten dat de meeste partijen adviseerden om snel tot een stabiele coalitie te komen. "Met alle vier partijen (uit de oppositie, red.) hebben we verkennende gesprekken gehad. Daarbij werden gelijk de kaarten op tafel gelegd. Dat heb ik gerapporteerd aan de SGP en ChristenUnie. We hadden daarna nog een verdiepende ronde kunnen doen, maar dat kan weer teleurstelling geven bij de PvdA. In die afweging is besloten: laten we open en transparant zijn. We gaan nu eerst met de PvdA verkennen. De bestuursperiode duurt nog maar twee jaar, er zijn een paar belangrijke dossiers. SGP en CU vinden dat we niet al te lang moeten wachten."