De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Coronacrisis treft bruine vloot 'bijzonder hard'

Coronacrisis treft bruine vloot 'bijzonder hard'
Foto: Maarten van Nieuwland
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - Het is vol aan de Handelskade in Zwartsluis. Iedere winter is het weer een mooi gezicht als de schepen van de bruine vloot terugkeren naar Zwartsluis. In het voorjaar begint dan het klussen aan de schepen en rond deze tijd vertrekken ze weer één voor één richting het open water. Dit voorjaar is alles anders.

De coronacrisis treft deze schepen 'bijzonder hard'. De schepen waren goed geboekt voor het seizoen 2020, sommige beter dan ooit want de conjunctuur vierde hoogtij. Sinds enkele weken stromen de annuleringen binnen en zijn de schippers druk aan het praten met hun overwegend buitenlandse klanten over annuleringsvoorwaarden, omboeken of uitstellen.

“Er ligt er hier niet één die voor 1 mei ook maar 1 cent omzet zal maken met zijn schip”, zegt Rob Peetoom, voorzitter van de Stichting Zeilvloot Zwartsluis. “Daarom zijn we ook erg blij dat het bestuur van de Stichting Watersport Zwartsluis ons in ieder geval de ruimte geeft om tot 1 mei te blijven liggen. Daarna zien we wel weer verder.”

Unaniem geven de schippers aan zich goed te voelen in Zwartsluis, het is een gezellige gemeenschap waar ze zich welkom voelen. “We zien dat de mensen in Zwartsluis de social distancing (1,5 meter afstand) serieus nemen en velen tonen zich betrokken en geïnteresseerd. Hopelijk keert alles spoedig weer naar het oude vertrouwde terug. Dan kunnen we op pad en komen we graag in de volgende winter weer terug."

Maar voorlopig blijven de touwen vast en de motoren uit.