De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Coronavirus 'woekert nog steeds voort' in Zwartewaterland

Coronavirus 'woekert nog steeds voort' in Zwartewaterland
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - In Zwartewaterland is vandaag het aantal bevestigde coronabesmettingen op 39 gekomen: 7 in Genemuiden, 28 in Hasselt en 4 in Zwartsluis. Dat cijfer, zo zei burgemeester Eddy Bilder in zijn dagelijkse update op ZwartewaterFM, is ‘slechts de onderkant van wat er werkelijk gebeurt’. “De werkelijke cijfers liggen beduidend hoger.”

Het beeld van de huisartsen, zo meldde Bilder, is dat het virus nog steeds ‘voortwoekert in de kernen’. “Op dit moment is er met name nog steeds veel zorg over Hasselt, dat is al langer het geval. Maar ook over Genemuiden, met een heel aantal mensen met verschijnselen van longontsteking. Een aantal mensen is ook opgenomen in het ziekenhuis. En ook mensen waarvan de situatie best wel zorgwekkend is.”

Daarnaast zitten er veel zieken thuis, ging de burgemeester verder. “Op dit moment is de benadering dat als iemand ziek is in het gezin, ook het hele gezin als ziek wordt bestempeld en in quarantaine wordt gehouden. Er is echt veel reden tot zorg en alle aanleiding om nog steeds heel zorgvuldig met de regels om te gaan. De artsen geven aan dat we ons moeten voorbereiden op nog meer besmettingen. Het probleem is bij lange na nog niet ten einde.”

‘Gewone zorgvragen’
Verder gaf Bilder een advies van de huisartsen door dat mensen met ‘gewone zorgvragen’ zich vooral moeten blijven melden. “Er zijn nu natuurlijk mensen die denken: ‘Ik heb ook wel wat, maar ze zullen het wel druk hebben met het coronavirus’. Maar doe dat niet, de dokter selecteert wel. Laat mensen, zeker als er andere klachten zijn, daar niet mee blijven rondlopen. De gewone zorg gaat ook door, daar zijn de huisartsen ook op ingesteld.”

Blijk van medeleven
Daarnaast merkte Bilder op dat naar aanleiding van alle landelijke media-aandacht de afgelopen dagen, over Zwartewaterland en met name Hasselt, de gemeente heel veel blijken van medeleven uit heel Nederland kreeg. “Je merkt dat heel veel mensen elders uit het land meeleven, die ook bemoedigende berichten naar ons toesturen. Ook veel mensen die zeggen dat ze voor ons bidden, maar ook op andere wijze wordt breed in het land meegeleefd met het leed dat onze gemeente in bijzondere mate treft.”