De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

CU en SGP verkennen met PvdA 'nieuwe, stabiele coalitie'

CU en SGP verkennen met PvdA 'nieuwe, stabiele coalitie'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - ChristenUnie en SGP gaan met de PvdA de vorming verkennen van een ‘nieuwe, stabiele coalitie’ in Zwartewaterland. Daarmee zou een meerderheid ontstaan van elf van de negentien zetels in de gemeenteraad.

ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra en Marc Ooms (CU-raadslid) hebben de afgelopen periode verkennende gesprekken gevoerd met de andere fracties om snel weer een nieuwe coalitie te hebben in de gemeente Zwartewaterland. Dit gebeurde direct na de breuk in het college met BGZ. In deze gesprekken is ook besproken hoe een nieuwe coalitie gevormd kan worden.

“Om de snelheid erin te houden, hebben Tamme en Marc ook namens de SGP deze gesprekken gevoerd,” geeft SGP-fractievoorzitter Klaas Huisbrink aan. De coalitiepartners CU en SGP vinden een coalitie met de PvdA het meest kansrijk, zo is de conclusie. Uit de verkennende gesprekken bleek dat alle partijen willen meewerken aan het bereiken van een nieuwe stabiele coalitie. "De CU en SGP danken de partijen dan ook voor dit vertrouwen."

De conclusie van CU en SGP om met de PvdA in zee te gaan is gebaseerd op basis van ‘inhoud en ervaring’. De PvdA brengt een ervaren en ingelezen bestuurder naar voren in de persoon van Harrie Rietman, aldus de partijen. De CU en de SGP willen deze coalitie dan ook verder verkennen. “We hebben er alle vertrouwen in dat we tot een succesvolle nieuwe coalitie komen met steun van andere partijen", zegt Tamme Spoelstra.

Harrie Rietman vult aan: “Om snel weer een stabiel bestuur van Zwartewaterland te vormen, nemen wij graag onze verantwoordelijkheid en willen we toetreden tot deze coalitie. Op deze manier kunnen we als PvdA mee bouwen aan een mooi Zwartewaterland. De gesprekken hierover met CU en SGP lopen voorspoedig.”