De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

De Kragge zes weken dicht wegens reparatie van bad

De Kragge zes weken dicht wegens reparatie van bad
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTSLUIS - Zwembad de Kragge in Zwartsluis is maandag dichtgegaan. De komende zes weken vinden er reparatiewerkzaamheden plaats aan het grote bad, waardoor er even niet gezwommen kan worden.

De renovatie volgt op een succesvolle zwemvierdaagse de afgelopen week, met 606 deelnemers. “Geweldig”, vindt locatiemanager Jan Rook dat aantal. “Ik ben tevreden met vierhonderd zwemmers. Zeshonderd is mooi, alles daarboven is geweldig. Daarnaast was ik blij met het grote aantal vrijwilligers dat heeft meegewerkt.”

Van jong tot oud trok vorige week maandag tot en met vrijdag (inhaaldag) zijn baantjes in de Kragge. Bij mooi weer werd het binnenbad veranderd in een buitenbad door het openschuiven van het dak. Het thema was ‘het Wilde Westen’. Er waren verschillende randactiviteiten zoals quadrijden, een kermis, een oliebollenkraam en een buikschuifbaan.

Daarnaast deden tien teams mee aan het voetbaltoernooi, dat werd gewonnen door team Kinderopvang Bij Marloes. Het leek er even op dat het minivoetbaltoernooi door te weinig deelnemers niet gespeeld zou kunnen worden. Maar uiteindelijk deden toch nog zes teams mee, die speelden op de laatste twee dagen van de vierdaagse. “We trekken hiermee mooi twee soorten publiek”, ziet Rook. “Zwemmers en voetballers. Op zo’n dag heb je hier meer dan 1.000 mensen lopen.”

350.000 liter

Maar na alle drukte is het nu tijd voor de reparatiewerkzaamheden. Zondag werd het 350.000 liter volle bad geheel leeggepompt. Zo kunnen de bedrijven Koers Polyestertechniek uit Nieuwleusen en Stegeman Gevelreiniging uit Hasselt aan de slag. De polyester toplaag van het bad heeft namelijk ‘osmose’, wat betekent dat er blaasvorming is opgetreden. Op een paar plekken zitten kleine gaatjes. “Het bassin stamt ook uit ’72, dus het is al weer 46 jaar oud”, vertelt de locatiemanager. “Er komt nu weer een nieuwe laag polyester op, waarmee we weer vele jaren vooruit kunnen.”

De reparatie staat al zo’n vier jaar op de wensenlijst van de Kragge, maar werd door gebrek aan financiĆ«le middelen steeds vooruit geschoven. “We werken met een strak budget”, legt Rook uit. “We moeten verantwoord omgaan met alles en hebben onze vaste lasten. Maar vorig jaar oktober is het overleg met de gemeente in een positieve stroomversnelling gekomen. We zijn uit de impasse gekomen en hebben nu een apart fonds voor het onderhoud van de baden. We hebben nog niet met het nieuwe college van b en w gezeten, maar we staan er heel positief in.”

Zes weken lang is de Kragge nu dicht, op een moment dat het er op z’n rustigst is. De doelgroepen en het schoolzwemmen staan vanwege de vakantieperiode even ‘on hold’. “Dan hebben we normaal alleen het recreatieve zwemmen”, vertelt Rook. “Maar in de zomerperiode hebben ze als alternatief het openluchtzwembad in Hasselt op 5 kilometer afstand, of het zwembad in Genemuiden. Vier weken lang duurt het stralen van de polyester laag, dan moet de nieuwe laag een week drogen. En vervolgens duurt het een week om het bad weer te vullen en op temperatuur te brengen. Daarna kan alles weer beginnen.”