De Stadskoerier

Vrijdag, 25 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Dierenweide Hasselt gaat met nieuwe vrijwilligers 2020 in

Dierenweide Hasselt gaat met nieuwe vrijwilligers 2020 in
Archieffoto van Dierenweide Hasselt.
Foto: Gerrit Slurink
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Dierenweide Hasselt heeft na ‘een periode van overleven’, zoals medewerker Gerda Tempelaars het omschrijft, weer zes nieuwe vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Samen met May van Holthe tot Echten heeft zij de coördinatie in handen voor de naast woonzorgcentrum de Hazelaar gelegen dierenlocatie. “We hebben met negen vrijwilligers nu weer een mooie groep mensen bij elkaar”, zegt laatstgenoemde. “Dat hebben we lang niet zo gehad.”

De groep werkt hard aan het in stand houden van de dierenweide voor de bewoners van de Hazelaar en andere inwoners van Hasselt. Het afgelopen jaar zijn al ‘aardig wat stappen in de goede richting’ gezet, aldus Van Holthe tot Echten. “Zo heeft de gemeente bij groot onderhoud het dak vernieuwd van de schuur. Daar zijn we heel blij mee. Het oude dak lekte. Ook heeft iemand de schuren geschilderd en zijn er bomen geplant. We zijn verder bezig met de bouw van een volière, die moet nog winddicht worden gemaakt.”

Andere plannen op het wensenlijstje zijn vervanging van de drinkbakken, het egaliseren van het terreinoppervlak en de aanleg van een extra pad en toegangshek bij de ingang van de Hazelaar. Dat laatste is gewenst, zodat bewoners van de Hazelaar die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten makkelijker toegang hebben. Daarnaast heeft Dierenweide Hasselt een vraag tot uitbreiding richting de Van der Vechtlaan neergelegd bij de gemeente. Momenteel telt de dierenweide 5 konijnen, 24 vogels, 2 bokjes, 2 geiten, 2 schapen en 10 kippen.

“We zouden er nog wel wat dieren bij willen hebben”, vertelt Van Holthe tot Echten. “Maar daar moet je wel de ruimte voor hebben. We wachten nu op antwoord van de gemeente. Ook zouden we daarvoor sponsorgeld nodig hebben, want je moet er dan ook een hek omheen bouwen. Dat is een kostbaar punt.” Verder zoekt Dierenweide Hasselt een vakman die de hoeken van de schuren, die momenteel ‘behoorlijk slecht’ zijn, kan repareren.

Een ander plan voor de toekomst is dat Dierenweide Hasselt op een vast moment in de week geopend is. Dat is nu nog niet het geval. “Mensen kunnen wel langskomen als we de dieren aan het voeren zijn”, vertelt Van Holthe tot Echten. “Dat gebeurt meestal ‘s ochtends tussen 9.00 en 10.00 uur. Maar voor een vaste openstelling moet je iemand hebben die bijvoorbeeld elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur daar aanwezig wil zijn. Dat plan zit in ons achterhoofd.”

Dierenweide Hasselt zoekt nog extra sponsoren voor alle plannen. Wie een bijdrage wil leveren, kan een bedrag overmaken op banknummer is NL17RABO 0321 4973 25 ten name van SAKZ Zwartsluis, onder vermelding van NMZ Dierenweide Hasselt.