De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Drie nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland

Drie nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland
Redactie: Gerard Meijeringh

ZWARTEWATERLAND - Het aantal coronabesmettingen in de gemeente Zwartewaterland blijft oplopen. Vandaag zijn er drie gevallen bijgekomen. Twee in Hasselt en één in Genemuiden. De Genemuidenaar is overgebracht naar de intensive care in Zwolle. Dat vertelde burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland zaterdag in de uitzending van CBO bij Zwartewaterland FM.

Vorige week lag het aantal besmettingen volgens de GGD nog op zestien. “Nu is dat 42. Een enorme toename in de afgelopen week van het aantal besmettingen. Dat geeft te denken, juist omdat er heel veel maatregelen zijn genomen ter voorkoming van een verdere verspreiding van het virus. Het algemene beeld is dat de regels goed worden nageleefd, maar tussen het moment van invoering en dat je de effecten merkt, gaat de nodige tijd voorbij. Dat is de tijd waarin we nu zitten”, aldus Bilder.

Politie

Volgens de burgemeester houden heel veel mensen zich goed aan de regels en hoeft de politie niet vaak op te treden. “Wel is het opvallend dat er onder de jeugd soms een enkel incident plaatsvindt. Vandaag is twee keer optreden van de politie nodig geweest. Dat heeft nog niet geleid tot het uitschrijven van processen verbaal. We krijgen we met regelmaat meldingen van jongeren die elkaar opzoeken. Die neiging begrijp ik heel goed en binnen bepaalde regels kan dat ook wel, maar dat groepen jongeren zich op plaatsen gaan verzamelen en dan toch wat dichter bij elkaar komen, dan wordt het echt gevaarlijk. Dan wijs ik op het verloop van het aantal besmettingen in de afgelopen week. We moeten natuurlijk wel alles doen wat in ons vermogen ligt om te voorkomen dat dit zich voortzet.”

Solidariteit

In deze moeilijke tijd komen mensen dichter bij elkaar. De vlaggenactie van zaterdagmiddag in Hasselt was daar een goed voorbeeld van. “Dat is sowieso altijd wel een kracht in onze samenleving geweest. Dat mensen hier relatief veel oog voor elkaar hebben. Die kracht wordt nu ook weer ten volle aan de dag gelegd. Het is mooi om te constateren dat mensen om elkaar geven en dat mensen in deze donkere dagen proberen om iets voor elkaar te betekenen. Het is heel mooi om al die initiatieven langs te zien komen. Het is te hopen dat als we deze periode achter ons mogen laten dat er dan iets goed dat in deze dagen is geboren voort mag blijven bestaan", aldus Bilder.