De Stadskoerier

Vrijdag, 7 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Druk bezochte Biestemerk met een zwarte rand

Druk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte randDruk bezochte Biestemerk met een zwarte rand
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Het is ongewoon stil voor een derde dinsdag in oktober. De Biestemerk heeft dit jaar een zwarte rand. De muziek op het Havenplein zwijgt. Genemuiden is in rouw, nadat afgelopen zaterdag een 4-jarig jongetje als gevolg van een ongeval overleed.

In de Fabrieksstraat kon een 80-jarige bestuurder het fietsende kind, dat achter een geparkeerde bus vandaan kwam, niet meer ontwijken. Het kind overleed ter plaatse. Nog diezelfde avond ging de muziek op de kermis uit. Nadien is de muziek, ook maandag, blijven zwijgen.

Maandagavond namen alle kermisexploitanten om 20.00 uur een minuut stilte in acht. “Je kon een speld horen vallen”, zegt marktmeester Sander Sleking. “Vanuit de bevolking merk je toch erge waardering voor de stilte. Er is diep respect voor die mensen dat ze het zo oppakken.”

Wel wordt er veel gepraat op de Biestemerk. Door de hoge temperatuur nemen veel mensen de gelegenheid te baat om een bezoek aan de markt te brengen en velen te ontmoeten. Het ouderwetse schuifelen over de markt wordt in ere hersteld, nadat voorgaande jaren de Biestemerk veelal verregende. “Het was vanmorgen echt heel druk”, volgens Sleking.

Marktkooplieden zien kansen in het mooie weer en proberen hun waren zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Met mooi weer zijn hun verkoopkansen aanzienlijk hoger dan wanneer het regent. Maar het luid aanprijzen van de waar is er dit jaar niet bij. “Het is stiller dan anders”, zegt Sleking, die om 3.15 uur zijn werkdag begon.

Die verliep dit jaar zonder al te grote problemen. Twee auto’s moesten afgesleept worden, een aantal dat in voorgaande jaren weleens hoger lag. Volgens de marktmeester het effect van ‘goede communicatie’.

De gemeente communiceerde maandag naar de kermisexploitanten het verzoek om de muziek ook dinsdag uit te zetten. Dat verzoek gold ook voor horeca-uitbaters.