De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Fiets brengt Limburgers op de pont

Fiets brengt Limburgers op de pont
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Christiaan Schutte

De Stadskoerier gebruikt deze zomer de veerpont als uitvalsbasis voor gesprekken met mensen die in Zwartewaterland op bezoek zijn. Wat brengt hen hier en wat vinden ze positieve kanten aan deze gemeente? Deze week deel 1.

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS - Een rondje Nederland. Met die gedachte zijn Bas en Wendy en hun zonen Gijs en Koen op de fiets gestapt in Swalmen. De Limburgers pakten hun kampeerspullen bij elkaar, bonden die op de fiets, en vertrokken. Een plan voor de vakantie hebben ze niet. “Ja, Groningen en Drenthe slaan we misschien over”, vertelt Bas. “Maar we kijken echt van dag tot dag.” Het is dus elke dag weer een verrassing waar het Limburgse gezin de nacht door gaat brengen.

Dat vindt zoon Gijs wel leuk, vertelt hij. Broertje Koen beaamt dat, maar ziet toch nog een minpuntje. “Met de regen zit het soms toch een beetje tegen.” Het is voor het eerst dat het gezin een fietsvakantie maakt. Vader Bas: “We hebben het weleens met z’n tweeen gedaan, maar nog nooit met z’n vieren.” De kinderen waren nog te jong, vult Wendy aan. “Ze hebben er nu ook echt zelf voor gekozen.” Vier dagen na vertrek is een groot deel van Nederland al onder de fietswielen langsgekomen. “Maar we hebben niet getraind”, lacht Bas. “We doen wel aan sport, maar zijn niet specifiek voor deze vakantie beziggeweest.”

En dat terwijl deze fietsvakantie toch ruim 700 fietskilometers beslaat. In Hasselt lunchte het gezin. “Daar zit echt een heel lekker bakkertje”, vindt Wendy. De fiets bracht hen verder in Genemuiden. “Daar had ik al wel van gehoord”, zegt Bas. “Maar ik wist niet dat het hier lag. Ik vind het wel verrassend. Je denkt Nederland te kennen, en ik ben ook weleens in deze hoek geweest. Maar nu leer je het toch van een andere kant kennen.” Wat vooral opvalt in de omgeving Zwartewaterland zijn de goede fietspaden, merkt Wendy op. Dat zorgt voor tempo. “We wilden vandaag 40 kilometer fietsen. We zijn al verder gekomen.”