De Stadskoerier

Dinsdag, 7 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Fred en Bea Lassche stoppen: 'De Albatros zit in mijn DNA'

Fred en Bea Lassche stoppen: 'De Albatros zit in mijn DNA'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTSLUIS - Fred en Bea Lassche nemen in het nieuwe jaar afscheid als eigenaren van de Albatros in Zwartsluis. Emiel Visscher en Noah Emanuels nemen het stokje over en gaan het horecacentrum aan de Stationsweg runnen. Op maandag 7 januari van 19.00 tot 22.00 uur is de feestelijke overdracht en ‘heropening’, met een hapje en een drankje, waarvoor iedereen is uitgenodigd.

De geschiedenis van de Albatros gaat terug tot 1978. Freds ouders begonnen in november van dat jaar een bruin café aan de Stationsweg met daarnaast een cafetaria. In de loop der jaren breidde het bedrijf steeds verder uit, zowel qua activiteiten als panden. Fred kwam 33 jaar geleden aan het roer van het horecacentrum, dat inmiddels bestaat uit een brasserie, partypub, cafetaria en een locatie voor feesten en partijen. “De Albatros zit dan ook in mijn DNA”, zegt hij. “Ik ga het missen. Maar als ik komende zomer zie dat het allemaal goed loopt, is de pijn een stuk minder.”

VOF

Vier jaar geleden richtte hij met Visscher al een Vennootschap Onder Firma (VOF) op voor de Albatros. “Ik heb in de afgelopen jaren al veel op het bordje van Emiel geschoven”, legt Fred uit. “Ik werkte eerder vaak zestig uur in de week, met weekenden en avonden erbij. Dat heb ik de afgelopen jaren afgebouwd. Ik vond het fysiek altijd heel zwaar. Ik had dan altijd nog de hulp van mijn vrouw. Het in je eentje runnen van de Albatros, met 23 personeelsleden, is best veel.”

Een geluk dus dat de 23-jarige Emanuels, die al werkzaam was bij de Albatros, zich aandiende. Hij was net klaar met zijn studie en wilde graag als ondernemer aan de slag. “Dit was een mooie kans om iets gaafs neer te gaan zetten”, vertelt hij. “Ik werk al vanaf mijn vijftiende in de horeca, ik vind het werk heel leuk.”

Dat laatste geldt ook voor Visscher (28). “Horeca zit in mijn bloed. Toen ik vier jaar geleden van Fred de kans kreeg, heb ik die dan ook met beide handen aangepakt. Met Noah deel ik dezelfde visie voor de Albatros. Die gaan we niet van de één op andere dag doorvoeren. In de loop der tijd zal de Albatros gaan vernieuwen.”

Die vernieuwing is ook precies wat Fred en Bea acht jaar geleden zochten. “De Albatros was altijd een bruin café met cafetaria”, legt Fred uit. “Met vroeger ook nog de bar en dancing Havenzicht. Maar ik zag dat alles aan het veranderen was. We zijn ons toen gaan richten op een bredere doelgroep, door met een brasserie ook eten en drinken aan te bieden. Daardoor kregen we ook meer mensen, vaak hele gezinnen, op onze terrassen. Dat was dé slag voor ons, het heeft zich bewezen. Anders was de Albatros een doodbloedend café geworden.”

Nieuwe uitdaging

Maar voor Fred en Bea, beiden vijftig jaar oud, is het nu tijd voor ‘een nieuwe uitdaging’. Wat ze precies gaan doen, weten ze nog niet. “We zitten nog in de onderzoekende fase”, vertelt Bea. “We blijven ook wel verbonden aan de Albatros, als eigenaar van het pand. Maar we stoppen omdat we vinden dat de Albatros met de tijd mee moet gaan. Vernieuwing is belangrijk. (dan lachend) Ik wil niet zeggen dat wij afgeschreven zijn, maar het is tijd voor een andere generatie. We blijven nog wel even beschikbaar voor adviezen, om er zo een goed einde van te maken.”

Fred tot slot: “We laten een gespreid bedje achter. Als de mannen goed aan het werk gaan en hun hoofd gebruiken, kan ik niet bedenken waarom het geen succes wordt.”