De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Geen nieuwe besmettingen en sterfgevallen in Zwartewaterland

Geen nieuwe besmettingen en sterfgevallen in Zwartewaterland
Redactie: Gerard Meijeringh

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Bilder had zaterdag goed nieuws in zijn corona-update bij ZwartewaterFM. Er zijn geen nieuwe besmettingen en sterfgevallen. “We zitten in rustig vaarwater na de onrustige tijden die we achter de rug hebben. Daar ben ik dankbaar voor”, aldus Bilder.

Verborgen leed

Tijdens de update was er aandacht voor ‘verborgen leed’ in de samenleving. “Dat is een punt van aandacht en een punt van zorg. We hebben afspraken gemaakt met de gemeente Nunspeet, daar is ook de gemeente Heerde bij betrokken, om te kijken of we daarin samen kunnen optrekken om die mensen die nu of in de tijd die komen gaat moeite krijgen met de verwerking terzijde te kunnen staan. We hopen daarbij de nodige deskundige hulp te krijgen van de centrale overheid”, aldus Bilder”, die verklaarde door staatsecretaris Knoops op het spoor van defensie te zijn gezet. “Daar is wel deskundigheid aanwezig. Wij denken dat we daar hulp kunnen inroepen als dat nodig is. Die bereidheid is er ook. Er zal vooral maatwerk moeten worden geleverd. Het is goed dat je terug kunt vallen op mensen die ervaringen hebben die enigszins lijken op wat wij hebben meegemaakt.”

Zingen

Afgelopen woensdag kondigde premier Rutte nieuwe versoepelingen aan. Er mag steeds meer. Maar er is ook onduidelijkheid. Wat betreft de kerken legde Bilder even de nadruk op het zingen. “Hard zingen is niet toegestaan, maar wat is hard zingen? Er blijft nog iets van mist hangen rond de vraag wat kan wel en wat niet. Juist in onze gemeente hebben kerkgenootschappen behoefte aan duidelijkheid omdat niemand erop uit is om de regels te overtreden en allen geducht zijn op een situatie waarin juist ten gevolge van een kerkdienst het virus weer de kop op zou opsteken. Er is behoefte aan duidelijke regelgeving. Daar zal ook om worden gevraagd en ik vertrouw erop dat ie nog wel komt”, aldus Bilder die hoopt dat er wel mogelijkheid om in de kerk te kunnen zingen. “Want dat is een heel wezenlijk onderdeel van de eredienst.”