De Stadskoerier

Woensdag, 8 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Genemuiden komt aan bod in bevrijdingsdocu RTV Oost

Genemuiden komt aan bod in bevrijdingsdocu RTV Oost
De bevrijding van Overijssel.
Foto: Historisch Centrum Overijssel
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN/REGIO - Genemuiden komt 15 april aan bod in een documentaire die RTV Oost uitzendt over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Overijssel 75 jaar geleden.

Als gevolg van de verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus is de Vrijheidstour van RTV Oost langs alle activiteiten in de provincie geannuleerd. In plaats daarvan gaat de omroep van 1 tot en met 17 april terugblikken op de bevrijding van Overijssel, met elke dag een mini-documentaire en een bevrijdingsverslag. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. De verschillende verhalen geven een goed beeld hoe inwoners van Overijssel de Tweede Wereldoorlog destijds beleefden. Ook is er ruim aandacht voor de bevrijding van Overijssel. Elke dag zien en horen kijkers welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging.

Op 15 april staat de uitzending in het teken van Anton Kijk in de Vegte. Hij was schilder in Genemuiden, toen hij werd opgeroepen om te werken voor de Duitsers. "In 1944 kwam hij te werken in een vliegtuigfabriek in Dessau, in het oosten van Duitsland", aldus de documentairemakers. "Het werk was zwaar en uitputtend en het eten was slecht. Als dwangarbeider overleefde hij er een aanval en verbleef maandenlang in een kliniek. Daar werd hij goed behandeld en kon hij aansterken. In de lente van 1945 kreeg hij bij een gevangenenruil tussen Russen en Amerikanen zijn vrijheid terug. Na de oorlog sprak hij met geen woord over zijn ervaringen, waardoor zijn kinderen van niets wisten. Totdat ze na zijn dood vele brieven en dagboekfragmenten vonden. Alles was nauwkeurig gedocumenteerd. Nu volgen Dick, Wim en Wil Kijk in de Vegte het spoor naar de geschiedenis van hun vader en bezoeken ze de plekken die de zwijgzaamheid van Anton weer tot leven brengt."

Daarnaast brengt RTV Oost op 14 en 15 april ook bevrijdingsverslagen op haar website over Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden.