De Stadskoerier

Zaterdag, 19 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Genemusiment met Koninklijke Militaire Kapel en Linda Wagenmakers

Genemusiment met Koninklijke Militaire Kapel en Linda Wagenmakers
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF) komt tijdens Genemusiment 2017 musciseren. Als gast treedt Linda Wagenmakers op onder begeleiding van de Kapel.

Zij is bekend van het Songfestival 2010, de musical 'Miss Saigon' en diverse gospeloptredens. KMKJWF is ontstaan uit de samenvoeging van diverse orkesten binnen de Koninklijke Landmacht. De KMKJWF zet de tradities voort van de voormalige Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (opgericht in 1829) én de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (opgericht in 1819). Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs door Zijne Majesteit de Koning, het opluisteren van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten.

"Op het concertpodium profileert de KMKJWF zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, transcripties van klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment met elkaar in evenwicht zijn", aldus SCEG. "Met regelmaat worden speciale arrangementen geschreven en treedt de kapel op met bekende artiesten."

Tijdens ceremoniële plechtigheden, zoals Prinsjesdag of staatsbezoeken, treedt de KMKJWF op in het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers. Kenmerkend aan deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma heeft deze in 1901 geschonken aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel. De KMKJWF draagt bij alle andere optredens het ceremoniële tenue van het oudste regiment van de landmacht, het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’. Dirigent is majoor Tijmen Botma.