De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Gerda Meuleman neemt na 15 jaar afscheid van In Balans

Gerda Meuleman neemt na 15 jaar afscheid van In Balans
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Enrico Kolk

HASSELT – “Ik ben inmiddels gewend aan het idee om In Balans achter me te laten”, zegt Gerda Meuleman. Afgelopen donderdag verliet zij de organisatie waarvan ze samen met Wolter van Hasselt medeoprichter was. Ook coördinator Ton Bakker heeft afscheid genomen van In Balans. Marieke de Jong neemt de taken van Meuleman als algemeen coördinator over.

“Zo heb ik mezelf op een gegeven moment maar genoemd”, legt Meuleman de functietitel lachend uit. “Ik voelde me geen manager, mede ingegeven door onze omgang met mensen. We doen het samen. Ik maakte als coördinator ook gewoon de wc’s schoon.” In 2005 begon het avontuur dat In Balans heet. “We zijn maar gewoon begonnen, met een handjevol medewerkers. We hebben het echt vanaf de grond opgebouwd, we begonnen met niks. We wilden er alleen maar zijn voor de groep mensen die het wat moeilijker hadden in de samenleving.”

De vraag om die mensen te helpen nam toe, maar de begeleiding ontbrak. “Wij wilden die mensen kansen geven, maar zonder protocollen en moeilijke gesprekken. ‘Ga maar laten zien wat je kunt’, was het motto”, legt Meuleman uit. Op die manier kwamen de verschillende afdelingen van In Balans tot stand.

De eerste drie jaar waren er nauwelijks inkomsten. “Ik heb zelfs een jaar in de WW gezeten”, zegt Meuleman. Na een aantal jaar kwam er in het landelijke beleid een omslag, gemeenten kregen meer taken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). “Wij pakten het op een andere manier aan en dat veroorzaakte argwaan in een bureaucratische wereld die gewend is om via protocollen te werken. Wij hadden ook wel een beetje bluf: we kunnen alles”, lacht ze.

In Balans werd door de jaren heen een volwassener organisatie, maar de bluf bleef. Meuleman noemt het een zegen dat haar opvolger al een aantal jaar werkt bij In Balans. “Iemand die per 1 mei begint, had er niks van gesnapt.” Volgens De Jong is haar nieuwe functie natuurlijk gegroeid. “De laatste jaren was er al meer iets van: ‘Wat vind jij ervan? Regel het maar’. De laatste weken ben ik al heel druk geweest met het regelen van allerlei dingen.”

Wel staat ze voor een grote uitdaging. Allereerst de coronamaatregelen, waardoor In Balans de laatste weken stillag. Met diverse aanpassingen kan het werk deze week weer van start. “En ik doe het niet alleen, er staat een team om me heen. Samen met Ernst Traag en Job van der Werf gaan we ervoor zorgen dat In Balans blijft rollen. We hebben een plan opgesteld om verder te specialiseren in wat we doen. Met ruim 70 medewerkers is het niet meer realistisch dat iedereen z’n eigen dingetje kan doen.”

Ook is In Balans de laatste jaren min of meer uit haar jasje gegroeid, waardoor een groter pand noodzakelijk is. Daarom wordt ook een zoektocht gestart naar een mogelijke nieuwe locatie. “Het liefst willen we in Hasselt blijven, maar bij voorkeur zeker in Zwartewaterland. We moeten kijken of een locatie in Hasselt, Genemuiden of Zwartsluis realistisch is voor de medewerkers.”

Daarnaast wil De Jong zich met In Balans verder professionaliseren. “We willen een sociale onderneming worden. We zijn nu voor 60 procent afhankelijk van de opbrengst van de klussen die we doen, dat willen we groter maken. Bijdragen aan de bedrijfseconomie is belangrijk voor de zelfwaarde van onze medewerkers.”

Bij die kanteling is voor Meuleman geen rol meer weggelegd. “Een organisatie moet de kans krijgen. Ik ben heel bepalend geweest, nu moet de jongere generatie de kans krijgen om het op haar manier te doen.”

Persoonlijk afscheid nemen van de medewerkers kan ze nu niet door de coronamaatregelen. “Maar als alles weer een beetje normaal is, dan komen er vast wel een of twee koffiemomenten om toch nog een beetje afscheid te nemen.”