De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Gert van Hoef geeft concert op Zwier van Dijk-orgel

Gert van Hoef geeft concert op Zwier van Dijk-orgel
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Organist Gert van Hoef bespeelt dinsdag 29 oktober het Zwier van Dijk-orgel in de Genemuider Grote Kerk. Dit wordt georganiseerd door het Orgelcomité Genemuiden.

Van Hoef speelt dan onder andere liedbewerking ‘Eens als de bazuinen klinken’, 'Air on the G string' en de Dorische Toccata en Fuga (BWV 538) van J.S. Bach. Ook brengt hij de bekende en levendige ‘Arrival of the Queen of Sheba’ uit ‘Solomon’ van G.F. Händel ten gehore. Samen met onder meer werk van J. Propitius en C.M. Widor (Toccata uit Symfonie 5).

De verrichtingen van de organist zijn beneden in de kerk te volgen via een scherm. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Na afloop is er een meet & greet met de organist. Voor en na het concert staat een gratis kopje koffie of thee klaar.

Gert van Hoef (1994) ontving op dertienjarige leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn opa. Vanaf 2008 studeerde hij achtereenvolgens bij mevrouw Daamen, organiste en koorbegeleidster in Barneveld en bij Evert van de Veen, organist in Voorthuizen. Zijn bekendheid dankt hij mede aan de vele video’s die hij op YouTube plaatste. In juni 2010 werd hij benoemd tot organist in de kerk van de Hervormde gemeente in Voorthuizen. Sinds september 2011 kreeg Van Hoef orgelles van de Amersfoortse organist Herman van Vliet. Die bereidde hem voor op zijn conservatoriumstudie. In september 2013 begon zijn studie bij Jos van der Kooij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met hoofdvak orgel. Hij studeert ook muziektheorie, muziekgeschiedenis en koordirectie bij de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini. In juni 2017 heeft Van Hoef eindexamen gedaan voor zijn 'Bachelor'-diploma. De jury kende hem een score toe van 8,5 punten (uit 10). In de zomer van 2018 heeft hij zijn studie aan het conservatorium afgerond.

De volgende activiteiten in de Grote Kerk zijn een masterclass improvisatie op zaterdagmiddag 16 november door Sietse de Vries, gevolgd door een orgelconcert van hem die zelfde dag 's avonds. Daarna volgt een concert door Minne Veldman op 26 november. Meer informatie is te vinden op www.zwiervandijkorgel.nl.