<< Ga terug

'Gezelligheid en genieten' staan voorop bij jubilerende MTC Hasselt

'Gezelligheid en genieten' staan voorop bij jubilerende MTC Hasselt
Foto: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - MotorToerClub (MTC) Hasselt bestaat op 5 september precies 35 jaar. Dat viert de 89 leden tellende vereniging, die haar onderkomen heeft aan de Burgemeester Malcorpslaan, onder andere met een jubileumtoertocht en barbecue op 14 september. Met voorzitter Janko van der Stouw en bestuursleden Bert ter Wee en Astrid van Dijk blikken we terug op de historie van de club. “Gezelligheid en genieten staan bij ons voorop.”

Die geschiedenis gaat terug tot 1984; het jaar waarin Hasselters Henk Kuterman en Henk Timmerman de jaarlijkse Raalte Races bezoeken. Beiden hebben namelijk een gezamenlijke passie: motorrijden. Dat resulteert ook in regelmatige deelnames aan toertochten. “Bij de Raalte Races zaten ze langs de baan te smoezen. Toen ontstond het idee om een motorclub in Hasselt op te richten”, vertelt Van der Stouw bij het clubhuis, vlak voor de start van de Euifeest-toertocht, met ruim zestig deelnemers.

Kuterman en Timmerman vatten de koe bij de horens en zetten op 6 juni een advertentie in een lokale krant. Ruim twintig geïnteresseerden melden zich drie weken later bij de eerste bijeenkomst in de Schakel. Kuterman wordt voorzitter en op 5 september vindt de oprichtingsvergadering plaats. Die eerste periode gebruikt MTC ‘de Natte Neuzen’, zoals de naam dan luidt, het gebouw van de ijsclub aan de Stenendijk als onderkomen. Later krijgt de club de beschikking over een garagebox van Foto Tuinman aan de Regenboogstraat, om in 1994 het huidige gebouw aan de Burgemeester Malcorpslaan te betrekken.

Van der Stouw kan zich het moment dat hij lid werd, zo’n 27 jaar geleden, nog goed herinneren. “Als jochie vond ik motorrijden altijd al heel mooi. Toen ik ging werken, kreeg ik collega’s die lid waren van de club. Zij hebben mij een paar keer meegevraagd. Zodoende werd ik ook lid: eerst een paar keer achterop bij Hilbert Kuterman en Rob ten Klooster, daarna zelf rijden. Het klikte zo, het was erg gezellig.” Dan lachend: “Hoewel ik wel werd gedwongen om lid te worden.”

Tweede generatie

Anno 2019 heeft MTC Hasselt 77 rijdende leden en 12 duoleden (die achterop meerijden). In de loop van die 35 jaar krijgt de club een tijdlang weinig aanwas van jonge motorrijders, vertelt Van Dijk. “Toen werd het een wat belegen cluppie.” Van der Stouw: “Iedereen ging trouwen, kreeg kinderen en was druk met andere dingen.” Van Dijk: “Nu is de tweede generatie hier actief. Dat is leuk. Het jongste lid is 24, het oudste lid 73.”

Iedere donderdag vanaf 20.30 uur en zaterdag vanaf 16.00 uur komen de leden samen. “Gezellig aan de bar kletsen, bakje koffie of biertje erbij”, vertelt de voorzitter. “Tussendoor worden er bijvoorbeeld etentjes georganiseerd.” Ter Wee: “De activiteitencommissie organiseert dat. Verder hebben we ook een klussenteam, een bardienst, schoonmaak, clubbladredactie, een vergadercommissie en toercommissie.” Van der Stouw: “We hebben een boel vrijwilligers, zo’n dertig, die het allemaal leuk vinden om een steentje bij te dragen.”

Regelmatig organiseert de MTC dus ook motortoertochten; de meeste van rond de 100 kilometer lang. “Afhankelijk van het weer rijden daar zo’n twintig tot dertig motorrijders mee uit de hele regio”, vertelt de voorzitter. “En met de vierdaagse is het altijd volle bak.” Daarnaast rijden de leden mee met toerritten van andere clubs en vindt de jaarlijkse toercompetitie plaats. Aan het eind van het jaar wordt daarbij een toerkampioen gekroond; de gene met de meeste ritten achter zijn of haar naam.

Waardevolle contacten

MTC Hasselt is overigens niet gebonden aan één motormerk, zoals sommige andere clubs. “We hebben shoppers, sportmotoren, een trike en een Harley Davidson.” Van Dijk: “Echt van alles. Het maakt ons niet uit, iedereen is welkom.” Ter Wee: “Het is vooral genieten en gezelligheid. Het is geen wedstrijd.” Van Dijk: “Ik ben zelf al vanaf het begin af aan hier. Ik heb heel veel mensen leren kennen, veel waardevolle contacten opgedaan. Ik vind het mooi dat het nog steeds door de jonge garde overgenomen wordt. Er zijn nog steeds enthousiaste mensen die het willen voortzetten.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo