De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Gratis groentezaad voor basisscholen en BSO's uit Zwartewaterland

Gratis groentezaad voor basisscholen en BSO's uit Zwartewaterland
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Basisscholen en BSO’s uit Zwartewaterland kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het schoolplein hun eigen groente kweken. Aanmelden kan tot vrijdag 24 januari.

"Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt", aldus de organisatie. Basisscholen en BSO’s uit Zwartewaterland kunnen nu gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO) en het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein.

Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor onder andere sla, radijs, tomaat, wortel en rode biet. Op de pakketten staan geen commerciële uitingen van Rijk Zwaan, wel de gewasnaam, een jaarcode en een link waarmee na is te gaan waar de pakketten vandaan komen. "De zaden in de pakketten zijn een veilig natuurproduct en vrij van bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie", laat Natuur en Milieu Overijssel weten.

Geïnteresseerde scholen en BSO’s uit Zwartewaterland kunnen zich tot vrijdag 24 januari aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel via de website www.nmeoverijssel.nl/groentezaden. Het lespakket met de groentezaden ontvangen de scholen eind maart. Deze moestuinactie is onderdeel van het programma 'Jong Leren Eten'. In dit programma werken rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om in de periode 2017 tot en met 2020 kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. 'Jong Leren Eten' is een initiatief van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedsel (LNV) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).