De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hasselter inwoner in ziekenhuis overleden aan corona

Hasselter inwoner in ziekenhuis overleden aan corona
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Een inwoner van Hasselt is vandaag in het ziekenhuis in Zwolle overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zei burgemeester Eddy Bilder woensdagavond in de uitzending op ZwartewaterFM. “Er is dus sprake van weer een familie waar het verdriet toeslaat.” Ook meldde hij dat opnieuw een Hasselter is opgenomen in het ziekenhuis.

De burgervader stemde met radiopresentator Enrico Kolk in dat de Hanzestad zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. “Het is de hele tijd al zo dat in Hasselt het aantal besmettingen het hoogst lag en nu ook het aantal overlijdens”, zei Bilder. “Het wil niet zeggen dat als er niks gebeurt de andere plaatsen daar van gevrijwaard blijven. We moeten hiervan leren dat de besmetting zich vrij makkelijk verspreid en dat als er veel mensen besmet worden er ook een grote kans is dat er het overlijden van een aantal mensen op gaat volgen.”

Er is daarom veel aan gelegen dat inwoners zich aan de door de overheid opgelegde regels blijven houden, benadrukte Bilder. “Dat zeg ik ook omdat we die regels in elk geval nog tot eind april moeten respecteren. Het is een heel lange tijd waarin we niet kunnen doen wat we wel allemaal graag zouden willen. Waarin we allemaal moeten inleveren op aardige dingen in het leven. Zeker als het zo mooi weer is, heb je de behoefte om elkaar te ontmoeten en ergens op een terras te gaan zitten. Dat zit er dus nu allemaal niet in.”

Volgens Bilder houdt het overgrote deel van de inwoners zich ook netjes aan de regels. “Maar je ziet wel dat een aantal mensen het daar duidelijk moeilijk mee heeft”, ging hij verder. “Dat er ook wel op een aantal momenten, en dan met name in de categorie jongeren, wat verleiding is om de grenzen van de regelgeving op te zoeken en daar ook wel eens overheen te gaan.”

Hij waarschuwde dat de politie bij overtredingen nu ook processen verbaal gaat uitschrijven. “Dat zijn geen kinderachtige bekeuringen. Het gaat om bedragen van 400 euro per persoon. Let als jongere heel goed op wat je doet. Houd je ook aan die regels. Die gelden voor ons allemaal, jong en oud.”

Spelende kinderen
Verder richtte de burgemeester zich op ouders van jongere kinderen. Het wil nog wel eens voorkomen dat groepen van zeven of acht kinderen buiten samen spelen. “Dat is helaas niet de bedoeling”, zei Bilder. “Ouders moeten er op letten dat dat niet in grote groepen gebeurt, maar in kleine groepjes van twee of drie kinderen. Dan ben je er wel. En dat tijdens het spelen de kinderen ook niet al te veel aan elkaar zitten. Dat zijn ook de momenten dat het virus kan worden overgedragen. Zorgvuldigheid blijft geboden.”

Ook is het de bedoeling dat jonge kinderen bij voorkeur onder toezicht spelen. “Dan kun je ook zien wat er gebeurt. Anders loop je toch de kans dat er grotere groepen worden gevormd.”