De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Havengeld in Genemuiden mogelijk in 2020 geprivatiseerd

Havengeld in Genemuiden mogelijk in 2020 geprivatiseerd
Redactie: Enrico Kolk

GENEMUIDEN – Het innen van het havengeld (of passantengelden) in Genemuiden is voorlopig nog een taak van de gemeente. Het lukt wethouder Maarten Slingerland niet om nog voor 1 januari 2019 te regelen dat een maatschappelijke organisatie dit gaat doen. Een jaar later zou het mogelijk wel kunnen.

“We gaan die richting uitwerken, dus in gesprek met maatschappelijke organisaties. Dat moeten we eerst verkennen en dat wil ik zorgvuldig doen.” Hij zegde wel toe daar ‘geen jaren’ over te willen doen.

Al sinds de herindeling bestaat op dit punt ongelijkheid tussen Genemuiden en de andere twee kernen. In Hasselt wordt het havengeld bijvoorbeeld geïnd door het Tourist Info Punt (TIP). In Genemuiden doet de gemeente dit. Het college gaat onderzoeken of dit kan veranderen.

Volgens Klaas Huisbrink, fractievoorzitter van de SGP, ‘een goed initiatief’. “Het is goed om klein te beginnen, met de inning van passantengelden in Genemuiden.” Hij roept het college wel op om de regie bij de gemeente te houden. Volgens Eelko Felix (BGZ) is het ‘mooi om te zien’ dat er aan dit punt gewerkt wordt.

Klaas van Olst (ChristenUnie) bekijkt het vanuit een ander perspectief. “Dit is geen oplossing voor het probleem. De financiële ongelijkheid bestaat al sinds de herindeling. Dat moeten we aanpakken.” Ook Roel Withaar (Gemeentebelangen) legt daar de vinger bij. Hij vraagt zich af of het college een compensatie gaat aanbieden voor de 18 jaar van ongelijkheid.

Die bereidheid is er niet bij Slingerland. Hij hamert nogmaals ook op de zorgvuldigheid van het traject. “Als je een haven gaat privatiseren, daar zitten ook andere werkzaamheden bij zoals de vuilcontainer en het schoonmaken van de toiletten. Daarom gaan we dit uitwerken en kijken wat de organisaties willen.” Hij beloofde zich in te zetten om de financiële ongelijkheid tussen de kernen weg te nemen.