De Stadskoerier

Zaterdag, 4 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'

Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'Hoogstambrigade pleegt boomonderhoud in Hasselter 'kersenlaan'
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - De 'kersenlaan' heeft coördinator Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade Zwartewaterland het gemakshalve gedoopt: het wandelpad dat loopt tussen de Landauer, Haarspit en Roskam in Hasselt, waar tien kersenbomen staan. Vier brigadevrijwilligers zijn daar vrijdag aan het werk.

Trappen, stokzagen, schoppen en een aanhangwagen staan onder andere op het met gras gevulde veld waarop vier bomen (en nog een dood exemplaar) staan. Eerder deze week werden de andere zes al onder handen genomen. Het betreft 'zomeronderhoud', zoals Tersmette het noemt. Landschap Overijssel stelt het gereedschap daarvoor beschikbaar. "We halen het dode hout en takken die kruislings groeien er uit", vertelt hij. "De twintig jaar oude bomen zijn aangetast, omdat er weinig onderhoud aan is gepleegd."

De vrijwilligers zijn ondertussen druk aan het zagen. Ook schept één van hen het gras weg direct rondom de bomen, om beschadiging te voorkomen tijdens het grasmaaien. Alles om de fruitbomen in Hasselt een handje te helpen. De Hoogstambrigade telt momenteel zes leden. "We zoeken nog meer vrijwilligers", benadrukt Tersmette. "Sinds ik de cursus heb gevolgd, sta ik versteld hoeveel fruitbromen hier eigenlijk staan", zegt één van de vrijwilligers.

Wethouder Maarten Slingerland neemt deze morgen een kijkje namens de gemeente. Tersmette praat hem bij over de toestand van de bomen en het werk van de Hoogstambrigade. "Het is ontzettend belangrijk werk wat zij doen", zegt de wethouder desgevraagd. "Als je ziet hoeveel expertise ze hebben en liefde voor de fruitbomen is dat heel waardevol voor onze gemeente."

Meer info over de Hoogstambrigade: www.hoogstamboombrigadezwartewaterland.nl.