De Stadskoerier

Maandag, 13 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in Hasselt

Hoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in HasseltHoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in HasseltHoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in HasseltHoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in HasseltHoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in HasseltHoogstambrigade start nieuwe snoeiseizoen in Hasselt
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Hoogstambrigade Zwartewaterland is zaterdag in de Hasselter straten Roskam, Zicht en Teugel het snoeiseizoen begonnen. Ook wethouder Maarten Slingerland hielp mee. De komende zaterdagen nemen 6 vrijwilligers daar 24 appelbomen en 1 perenboom onder handen, waarmee deze klaar zijn voor de winter. Later dit jaar en begin 2020 snoeien zij de andere fruitbomen in Hasselt, maar ook exemplaren in Genemuiden.

In juni kwam de brigade ook al in actie voor zomeronderhoud van een aantal kersenbomen, eveneens rond Roskam. In maart van dit jaar werden de appelbomen aan het Manegepad in Hasselt aangepakt. Daarbij werden onder andere dode takken verwijderd en de bomen weer in vorm gesnoeid. Afgelopen zaterdag startte het reguliere snoeiseizoen, dat tot en met februari duurt. De brigade steekt om de zaterdag - afgewisseld met de wilgenknotploeg - de handen uit de mouwen. Daarbij gebruiken ze ladders, gereedschap en een aanhangwagen van Landschap Overijssel.

Soorten

In totaal gaat het om 95 fruitbomen in Hasselt, waarvan er 60 fruitdragend en 14 nog jong zijn. De Hoogstambrigade bracht deze zomer in kaart om wat voor soorten het precies gaat. “Bij de appelbomen ging het onder andere om Yellow Transparant, Golden Delicious, John Downie, Groninger Kroon en de Sterappel”, legt co√∂rdinator Jeroen Tersmette uit. “Ook staan er twee Conference-perenbomen. Dit najaar bekijken we de andere soorten.” In Genemuiden zijn acht fruitbomen bekend bij de brigade, waarvan zij er dit jaar drie gaat snoeien.

De club kan momenteel bogen op zes vrijwilligers, die speciaal voor het boomonderhoud zijn opgeleid door Landschap Overijssel. Komend jaar worden nog eens twee personen opgeleid. “We zoeken nog meer mensen die mee willen doen”, vertelt Tersmette, die de samenwerking met de gemeente en Landschap Overijssel roemt. “Een man of tien in totaal kunnen we wel gebruiken, omdat de vrijwilligers vaak niet allemaal tegelijk beschikbaar zijn.”

Appeltaart

Leuk om te benoemen is verder dat de brigadevrijwilligers en wethouder zaterdag konden proeven van door Philadelphia ’t Olde Staduus gemaakte appeltaart. Deze maakten de medewerkers van door de Hoogstambrigade geplukte appels. Dit vloeide voort uit een op het Beursplein Zwartewaterland gemaakte ‘match’ tussen de twee organisaties. Ook de Linde in Hasselt, een locatie van de JP van den Bent Stichting, kreeg een aantal emmers met appels. Zo valt de appel niet ver uit de boom.

Wie meer wil weten over de Hoogstambrigade of zich wil aanmelden, kan terecht op www.hoogstamboombrigadezwartewaterland.nl.