De Stadskoerier

Vrijdag, 10 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

In Memoriam: Peter Rhebergen

In Memoriam: Peter Rhebergen
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - Peter Rhebergen, bekend als voorzitter en presentator van de lokale omroep ZwartewaterFM, is zaterdag overleden aan de gevolgen van ALS. Medio 2016 werd de diagnose gesteld, sindsdien sloeg de slopende ziekte harder en sneller toe dan gehoopt. Zwartewaterland verliest een aimabele, sociale en geïnteresseerde inwoner, maar ook een kritische, betrokken en goed ingevoerde journalist. De luis in de pels, zoals hij vond dat de lokale journalistiek zou moeten zijn.

Zijn onvoorspelbare ziekte, die zorgde voor het afsterven van zenuwcellen die de spieren voeden, noopte hem het afgelopen jaar tot veel keuzes. Zijn lichaam takelde hard en snel af, waardoor Rhebergen fysiek steeds minder kon. Zo nam hij niet lang geleden ook afscheid van zijn geliefde ZwartewaterFM. Jarenlang was hij presentator voor radioprogramma ‘Aktueel’, dat iedere zaterdag het laatste nieuws en de achtergronden daarbij behandelt. Vooral politieke onderwerpen lagen hem na aan het hart. Hij was vaak ook aanwezig bij raadsvergaderingen om verslag uit te brengen. Rhebergen beschikte altijd over de nodige dossierkennis over lopende actuele onderwerpen. Daarnaast was zijn grondhouding kritisch; iets wat hij bij andere lokale media wel eens miste.

“Ik vond het altijd leuk om het nieuws te brengen, maar nog leuker om te kijken naar de achtergronden”, vertelde Rhebergen in april in gesprek met de Stadskoerier. “Waarom is iets nieuws geworden? Wat zit er achter? Wat drijft de betrokkenen? Er gebeurt ontzettend veel in Zwartewaterland. De rol van ZwartewaterFM zie ik als de haarvaten van de samenleving. Het gaat om de waakhondfunctie, waarbij doorvragen belangrijk is. Dat gebeurt te weinig bij de lokale media, ze zijn te lief.”

Ook over zijn ziekte vertelde Rhebergen toen openhartig. “Ik leef per dag en ben er zeer bewust mee bezig”, zei hij. “Ik moet de feiten onder ogen zien en erkennen dat het een afschuwelijk aftakelingsproces is. Niets is voorspelbaar, behalve dat het dodelijk is. (…) Ik kan heel emotioneel worden, maar ik moet het ook rationeel bekijken, mijn kop er bij houden. Wanneer bereik ik de kritische grenzen en wat moet er dan gebeuren?”

Ondanks de zware en emotionele tijd waarin Rhebergen zich bevond, gaf hij aan een dankbaar mens te zijn. “Ik heb een heel mooi leven gehad. In z’n totaliteit bekeken, ben ik er heel gelukkig mee.”

Het team van de Stadskoerier wenst zijn vrouw, familie en vrienden veel sterkte toe.