De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Kalkovendag in Hasselt in het teken van oude ambachten

Kalkovendag in Hasselt in het teken van oude ambachten
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - De Kalkovens in Hasselt staan zaterdag 2 juni weer volledig in het teken van de Kalkovendag. Deze derde editie heeft een vol programma aan activiteiten, voor zowel jong als oud, met als rode draad ‘oude ambachten’. Met deze dag wordt het toeristische seizoen geopend voor de naast de Buitengracht gelegen Kalkovens.

De voorbereidingen voor de Kalkovendag zijn zo goed als afgerond. Het programma is gereed, legt Kalkovens-vrijwilliger Riekie van der Kolk uit. “Er zijn deze dag demonstraties van kantklossers, spinners, een mevrouw die glas-in-lood maakt, een glasblazer, een tinnengieterij, een mosterdmaker en iemand die kleine scheepjes in glas zet”, somt Van der Kolk op. “Daarnaast treedt dweilorkest d’Hakkapel van Hasselts Fanfare op. De trekkers zijn dit jaar, in tegenstelling tot de vorige editie in 2016, niet aanwezig. We hebben het iets kleiner opgezet.”

Nieuw zijn drie verschillende presentaties over de Kalkovens, door evenzoveel rondleiders, die om het uur worden gegeven. “Iedere rondleider geeft er weer zijn eigen draai aan, met verschillende onderwerpen”, vertelt Van der Kolk. “Als er veel belangstelling voor is, worden nog meer presentaties gegeven.”

Deze sluiten overigens mooi aan bij de jeugdeducatie die de Stichting Kalkovens sinds afgelopen jaar geeft. “We hebben al diverse groepen op bezoek gehad”, vertelt Van der Kolk. “Dat gaat van kleuters tot groep 8-leerlingen. Zij krijgen een rondleiding en een verhaal te horen over de Kalkovens, met daarbij opdrachten. Ook worden verschillende materialen getoond. We hebben nu vier groepen op bezoek gehad uit Hasselt en Genemuiden, binnenkort komt de vijfde.”

De organisatie hoopt op de Kalkovendag op zo’n vijfhonderd bezoekers, het liefst uit heel Zwartewaterland. Zij kunnen van 11.00 tot 16.30 uur bij de Kalkovens terecht voor de activiteiten. Ook voor de kinderen is er een speciaal programma. “Met de Kalkovendag willen we ons naar buiten toe presenteren”, legt Van der Kolk uit. “En het oude industriĆ«le erfgoed onder de aandacht brengen. Want de Kalkovens horen gewoon bij de geschiedenis van Hasselt. Het waren de langst nog draaiende exemplaren, nog tot 1990, in Europa. We zijn blij dat ze hier nog steeds staan.”