De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Kappers draaien overuren na heropening

Kappers draaien overuren na heropening
Foto: Foto: Lisette Delmte
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND – Een ongekende drukte dient zich aan bij kappers. Sinds zij de deuren vorige week weer mochten openen, stroomden de klanten toe. “Ik heb vorige week 100 uur gedraaid”, zegt Dicky Heukeroth, kapper in Hasselt.

Double Boost in Genemuiden heeft de openingstijden verruimd. “Normaal zijn we op maandag gesloten, maar we hebben nu extra dagen ingepland. De eerste twee weken werken we nu zes dagen per week om een beetje door de drukte heen te komen. Voordat we mochten beginnen, werden we al platgesms’t”, vertelt Lisette Delmte.

Volgens Jeanet Verbij, die een kapsalon in Zwartsluis heeft, is de sfeer in de kapperszaak nu wel anders. “Mensen zijn niet echt bang, ze vinden het vooral prettig dat het haar er weer afgaat. Maar het is niet meer zo ontspannen als voorheen. Er wordt bijvoorbeeld geen koffie meer geschonken.” Ook gaat het gesprek niet meer over koetjes en kalfjes. “Dat gaat nu vooral over corona.”

De kappers werken met een strakke planning, met voldoende ruimte om tussendoor schoon te maken. Bij Verbij dragen zowel kappers als klanten mondkapjes. De kappers bij Delmte doen dat ook, hoewel dat niet verplicht is. “Dat is voor onszelf en klant een prettig idee.” Toch is het niet ideaal: “We vinden het niet prettig zitten, het is best wel benauwd. Maar de dames en heren in de zorg hebben veel meer te dragen dan wij. Dus we mogen niet klagen.” Heukeroth was ‘best wel een beetje huiverig’ om de kapsalon in Hasselt weer open te doen. “Omdat die plaats zwaar getroffen is. Ik heb de voorschriften heel goed toegepast en schermen geplaatst. Iedereen kan anderhalve meter van elkaar af zitten, met een scherm ertussen.”

Vrijwel alle kappers merken blijdschap bij klanten over de heropening. “We krijgen heel veel presentjes. Het wordt ontzettend gewaardeerd dat je er nu weer bent”, vertelt Delmte. Ook Heukeroth heeft die ervaring. “We krijgen taart, koeken en bloemen. Wij zijn blij met de mensen en de mensen zijn blij met ons.”

De verplichte sluiting van de kappers leidt in diverse gevallen wel tot andere kapsels. “Vooral mannen laten het haar langer groeien, die willen nu een ander kapsel”, valt Verbij op. En bij Delmte wordt minder geverfd. “Dames die een beetje op de wip zaten qua grijs haar, zeggen nu ‘laat het nu ook maar grijs zijn’.” Andere klanten hebben wel belang bij een knipbeurt op korte termijn. “Ik had er een paar bij, dat zag er echt niet uit. Dat waren echte corona-coupjes”, lacht Heukeroth.

Hij verwacht echter niet dat hij de financiële schade nog gaat inhalen. “Dit is wel een beetje een verloren jaar. Maar je kunt het positief bekijken: als er volgend jaar niks aan de hand is, dan draaien alle ondernemers een dikke plus.”