De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Klezmeravond met muziek en verhalen in Hasselter Schakel

Klezmeravond met muziek en verhalen in Hasselter Schakel
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - De Commissie Vorming en Toerusting van de Baak en Ichthuskerk houdt vrijdag 24 maart in de Schakel een Klezmeravond met medewerking van Kletsmoar. "Een avond met joodse muziek en verhalen."

Drie jaar geleden vonden vier enthousiaste muzikanten elkaar in hun liefde voor Klezmermuziek: contrabassist Steven, celliste Ina, violiste en zangeres Janny en klarinettist Gerdie. Samen zijn zij Kletsmoar.

"Typisch voor Klezmermuziek is de zeer expressieve melodie die zowel opgewekt kan klinken als tegelijk melancholisch of weemoedig", aldus de organisatie. "Tijdens Joodse erediensten in de synagoge zong de voorganger, waarbij hij naar eigen gevoel en idee├źn versieringen aanbracht in de muzikale tonen. Op deze manier probeerde hij voor gelovigen 'de poorten van de Hemel' te openen."

De Klezmermuzikanten imiteren op hun instrumenten deze zangerigheid. Niet alleen in de synagoge maar ook op bruiloften en andere feesten werd deze muziek gespeeld. Deze avond wordt zang en muziek afgewisseld met joodse vertellingen door Olevine Visser. Ook deze verhalen zijn vol van humor, wijsheid en verlangen. In de pauze is er een kleine proeverij van Joodse hapjes.

Toegang is gratis, bij de uitgang is wel een collecte voor de gemaakte kosten. Aanvang is om 20.00 uur.