<< Ga terug

'Koffiekopjes nog op tafel in Zwartsluis in pand Ruinerwold-gezin'

'Koffiekopjes nog op tafel in Zwartsluis in pand Ruinerwold-gezin'
Foto: Jan van Kleef

ZWARTSLUIS - Het gezin dat maandag werd aangetroffen in een woning in Ruinerwold, bracht verschillende jaren door in zowel Hasselt als Zwartsluis. Volgens de Facebookpagina van de oudste zoon is hij in 1994 geboren in Hasselt, in 2005 verhuisd naar Zwartsluis en vandaaruit in 2008 naar Meppel.

In Zwartsluis huurde de familie twee panden, die tot op de dag van vandaag leegstaan en waar de politie woensdag binnenviel. In de panden waren korte tijd winkels gevestigd onder de naam ‘Natural Homes’. Een winkelier in de omgeving vertelt dat de verhuurder een aantal jaar geleden naar binnen is geweest in het verpauperde pand aan de Stationsstraat.

Jennie Hoes, in 2010 eigenaar van naastgelegen kledingwinkel Hoeszo, wilde juist dat pand kopen toentertijd. “De paddestoelen groeiden eruit”, vertelt ze. “Er lagen ook allemaal kranten. En op een gegeven moment zagen we ‘s nachts licht branden. We hebben toen plakband op de deur geplakt om te kijken of er ook iemand binnenkwam, maar dat konden we niet constateren.”

Met de huurder van het pand naast haar had ze geen contact. “Maar hij betaalde wel netjes z’n huur, dus het kon ook niet verkocht worden. Eigenlijk is dat toch weggegooid geld.” Het pand stond toen al jaren leeg.

Dat geldt ook voor het pand aan de Kerkstraat, waar dezelfde naam op de gevel prijkt. Dat pand staat te koop. Een inwoner van Zwartsluis keek een aantal maanden geleden binnen in het pand, met het oog op aankoop ervan. “Het is daar binnen helemaal vochtig”, vertelt hij. “Het speelgoed stond daar ook allemaal nog gewoon.”

Aan de Stationsstraat staan zelfs de koffiekopjes nog op tafel, meldt een van de winkeliers. “Toen de verhuurder een aantal jaar geleden binnen keek, kon je zien dat het van de ene op de andere dag verlaten was.”

Wel kwam er nog elke maand een vrouw binnen om schoon te maken. “Dat ging nog wel anderhalf jaar door. Ze deed dan een bonnetje in de brievenbus en ze zei dat ze ook netjes betaald werd.”

Wat er nu gaat gebeuren met de spookwinkels, is niet bekend. De politie deed een inval in de panden, maar verzegelde die niet. Wel is er een provisorisch hangslot opgehangen aan het pand aan de Kerkstraat.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo