De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Landschap Overijssel houdt cursussen voor bescherming weidevogels

Landschap Overijssel houdt cursussen voor bescherming weidevogels
Foto: Gerard Bos
Redactie: Bas Wilberink

REGIO - Kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s bevolken binnen enkele weken de akkers en weilanden in deze regio. "Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden." Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen.

Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus van twee avonden maken ze kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer. Dit jaar geeft de organisatie twee basiscursussen op twee verschillende locaties.

Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Boeren kunnen hun werkzaamheden daar op aanpassen.

Na de basiscursus zijn de deelnemers in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te beschermen. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart tot en met half juni beschikbaar te zijn voor het beschermingswerk. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld. De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

De tweedelige basiscursus start op woensdagavond 7 maart op Landgoed de Horte in Dalfsen. Op donderdag 15 maart begint een tweede basiscursus op Boerderij StadsZicht in Mastenbroek. Aanmelden is verplicht via kennisrijk.landschapoverijssel.nl.