De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Lezing in Meente over nasleep van razzia in Putten

Lezing in Meente over nasleep van razzia in Putten
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Het is inmiddels een goede traditie dat SCEG, in samenwerking met de Meente, in de week rond de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een avond belegt rond een onderwerp dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Dit jaar houdt Evert de Graaf, historicus uit Putten, donderdag 3 mei een lezing in de Meente over de nasleep van de razzia in Putten.

Na de razzia van 1 en 2 oktober 1944 kreeg Putten de naam van ‘Het dorp van de weduwen en de wezen’, legt SCEG uit. "Direct na afloop van de Tweede Wereldoorlog in 1945 begon men met de verwerking en de hulpverlening. Nationaal en internationaal werden hulpacties op touw gezet. Kinderen uit Putten werden uitgenodigd om op verhaal te komen in onder andere Engeland. De kerken speelden een grote rol bij de verwerking en met name de diaconie verleende bijstand. De wederopbouw verliep moeizaam en door de brand van 2 oktober 1944 was er sprake van grote woningnood."

Na de oorlog ontstonden er contacten vanuit Putten met plaatsen in Duitsland, waar de weggevoerde mannen waren omgekomen. Eerst met Ladelund en later ook met Neuengamme. Ook werden enkele Duitse oorlogsmisdadigers bestraft voor hun aandeel in de Puttense razzia.

Op deze zaken gaat de Puttense historicus De Graaf, die nog familiebanden in Genemuiden heeft, in zijn lezing dieper in. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 3,50 euro (inclusief koffie).