De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Lezing in Oude Stadhuis over binnenvaart en schip 'Henriëtte'

Lezing in Oude Stadhuis over binnenvaart en schip 'Henriëtte'
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - De werkgroep 'scheepvaart' van de Historische Vereniging Hasselt (HVH) heeft een lezing over de binnenvaart georganiseerd. Schrijfster Corine Nijenhuis verzorgt deze op dinsdag 9 april in het Oude Stadhuis. Zij vertelt dan over haar werk en in het bijzonder over het leven aan boord van binnenvaartschip 'Henriëtte'.

Nijenhuis is auteur van het boek 'Een vrouw van staal'. In haar voorwoord schrijft ze dat 'een Zeeuwse klipper, zo fier dat iedereen haar nakeek' in 1901 van de helling gleed. "Ze overleefde twee wereldoorlogen en de grote crisis in de jaren dertig. Onverschrokken doorstond ze de verstikkende armoede, ingevroren winters en de macht van de kroegbevrachters. Ze werd geroofd door de nazi’s, bracht ontheemden terug naar huis, hielp mee aan de bouw van de Afsluitdijk en de Zeelandbrug en voelde het zoute water zoet worden."

'Een vrouw van staal' vertelt over de ruim honderd jaar durende vaart van een buitengewoon binnenvaartschip en de bijzondere levensdagen van haar vijf schippers. Het was een eeuw waarin niet alleen de Nederlandse binnenvaart ingrijpend veranderde maar ook het leven aan de wal. Zwierf de klipper in haar jonge jaren nog met de wind in de zeilen op de wilde vaart, een eeuw later voer ze gemotoriseerd en tien meter verlengd een vast traject. Tot het moment dat nieuwe scheepswetten zo’n grote aanpassing vergden dat vrachtvaren onrendabel werd. In 2007 kwam zij in handen van de auteur en veranderde van een werkschip in een varend woonschip. Al kan ze het niet laten om af en toe als vanouds over de Hollandse wateren te zwerven.

"Veel inwoners van Hasselt en wijde omgeving hebben nog steeds iets met het varende bestaan via hun werk, familie of gewoon omdat onze stad vanouds een lange geschiedenis van bedrijvigheid met de scheepvaart heeft", aldus de HVH. "Voor al deze mensen een unieke kans om een mooie avond mee te maken met de bevlogen en enthousiaste vertelster die Corine ook is."

De avond begint om 20.00 uur. Toegang is vrij. In verband met de beschikbare ruimte in het Oude Stadhuis is aanmelden vooraf gewenst. Dit kan via minie.buit@live.nl of (038) 477 19 73.