De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Marktkoopman Jan Jansen na dertig jaar markt met pensioen

Marktkoopman Jan Jansen na dertig jaar markt met pensioen
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Enrico Kolk

GENEMUIDEN - Na dertig jaar stopt marktkoopman Jan Jansen ermee. Met zijn kraam stond hij al die jaren op verschillende markten, waaronder die in zijn thuishaven: Genemuiden. Op de plek waar zijn kraam altijd stond nam wethouder Maarten Slingerland dinsdagmiddag afscheid van hem.

“Het is nu helemaal gebeurd”, zegt Jansen. Als Slingerland hem vraagt of dat wennen is, volgt al snel een nee. “Mijn dochter dacht: ik koop meteen een nieuw huis, dan kun je meteen aan de bak.”

Slingerland memoreert dat Jansen begon in de tijd dat de gulden nog een daalder waard was op de markt. “Gelukkig hebben we hier nog steeds een levende markt. Jullie hebben daar ook flink aan bijgedragen.” Hij noemt het ‘mooi’ dat de kraam blijft staan.

Die kraam staat nog steeds in Genemuiden en de overige vier markten waar Jansen kwam, waaronder ook Hasselt. “Eerst deed ik het zes dagen in de week, later vijf markten van dinsdag tot en met vrijdag”, vertelt de pensionado. Het stoppen met de markt betekent voor hem ook pensioen.

Dat het genieten daarvan betrekkelijk is, merkte hij al voor de tijd. “Op de eennalaatste markt kreeg ik een tia. Maar ik heb er gelukkig niks aan overgehouden, ik moet alleen goed acht geven wat ik doe.”

Jansen stond niet zijn hele leven op de markt. Hij was eerst vrachtwagenchauffeur. Toch stond de familie Jansen was bekend om de markt. Jansen besloot dat ook te gaan doen. In het begin zou hij dat alleen doen, maar al snel kwam zijn vrouw helpen. “Ik ben de laatste die er nu mee stopt.”