<< Ga terug

Mede-oprichter Willem Nijmeijer neemt afscheid van Hasselts Mannenkoor

Mede-oprichter Willem Nijmeijer neemt afscheid van Hasselts Mannenkoor

HASSELT - Zanger-bariton en mede-oprichter Willem Nijmeijer heeft onlangs tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afscheid genomen van het Hasselts Mannenkoor. Voorzitter Herman Bruins Slot stond in zijn nieuwjaarstoespraak uitvoerig stil bij de verdiensten van Nijmeijer voor het koor en prees zijn betrokkenheid.

De oprichting van het zanggezelschap gaat terug tot 1969. Samen met de Hasselter Johan Klein ontstond tijdens een bruiloftsfeest het idee om een mannenkoor te beginnen. "De kans van slagen werd niet hoog ingeschat, ook al omdat twee eerdere mannenkoren in Hasselt kort na hun oprichting ter ziele waren gegaan", legt Nijmeijer uit. Ondanks dat gegeven werd door beide mannen voortvarend aan de slag gegaan. "Waarschijnlijk tot ieders verbazing hadden in korte tijd na het initiatief zich 36 enthousiaste mannen aangemeld."

Er stond dus een nieuw Hasselts Mannenkoor op stapel. De oprichtingsdatum met statuten werd vastgesteld op 27 oktober 1969. Na ruim een jaar telde het koor zelfs 68 leden. Vanaf de oprichting stond Willem aan de basis en bezocht de repetities trouw. Nijmeijer had een grote betrokkenheid bij het koor en hield zijn mening -als daar reden voor was- niet voor zich. Dat werd door bestuur en de andere koorleden ook gerespecteerd omdat het altijd ten goede van het koor bedoeld was.

Willem was dus ruim 47 jaar betrokken bij het Hasselts Mannenkoor, dat in 2014 haar 45-jarig jubileum vierde. Nijmeijer vertelt dat hij gedurende deze periode veel genoten heeft van het zingen en vermeldt dat de onderlinge band in het koor geweldig was. Ook heeft hij heel fijne concerten kunnen meemaken en zijn bijdrage als bariton kunnen leveren.

Ook zijn vrouw Annie zong lange tijd met veel plezier, tot de opheffing van het gemengd koor Looft den Heere. Nijmeijer houdt van humor. Elke week had hij in de koffiepauze tijdens de repetities wel een nieuwe mop. Hij vertelde onder andere ook dat tijdens een concert in Nieuwleusen de partituur van de dirigent van de lessenaar viel. Toen de dirigent dit van de vloer opraapte, bogen tegelijkertijd alle koormannen als knipmessen. Het kon wel ingestudeerd zijn, wat niet zo was. De aanwezigen vonden het prachtig en spraken later nog vaak over dit voorval.

Nijmeijer laat echter ook weten dat niet alles zo verliep zoals men oorspronkelijk tijdens de oprichting gedacht had; er waren ook moeilijke perioden voor het koor, maar het kwam de problemen zelf weer veerkrachtig te boven. Het aantal leden is nu 36, wat gestaag groeit.

Het Hasselts Mannenkoor heeft in de loop van de tijd verschillende dirigenten gehad waaronder de heer Schultink zelfs twintig jaren. Op dit moment staat het koor onder leiding van de enthousiaste Bulgaarse dirigente Svetla-Klein-Anastasova. Het koor heeft weer diverse concerten en optredens voor 2017 gepland.

"Het koor bedankt Willem voor zijn geweldige bijdrage al die jaren en wenst hem en Annie alle goeds toe op hun verdere levenspad. We zullen ze zeker niet uit het oog verliezen en we blijven ze betrekken bij de diverse komende kooractiviteiten."

Het koor kan nog steeds nieuwe, goede mannenstemmen gebruiken. "Dus schroom niet. Meld u aan en ervaar wat zingen met een mens kan doen." Info kan onder andere verkregen worden via secretaris Henk Bruins, (038) 477 23 07 / e-mail: henk.bruins@planet.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo