De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Meerdere genomineerden in Zwartewaterland voor Vrijwilligersprijs

Meerdere genomineerden in Zwartewaterland voor Vrijwilligersprijs
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Twee vrijwilligers en evenzoveel organisaties uit de gemeente Zwartewaterland zijn genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs (OVP). Het gaat om Jan van der Stege (Molen de Zwaluw), Ton Bakker (In Balans), Sportclub Genemuiden en Gemeenschapscentrum De Driester.

Met de Overijsselse Vrijwilligersprijs wil de provincie haar waardering uiten voor de inzet van duizenden Overijsselse vrijwilligers, zo is te lezen op de site waar gestemd kan worden. Meer dan de helft van de inwoners van deze provincie is actief als vrijwilliger. Daarmee zit Overijssel in de top drie van alle provincies.

Jan van der Stege

Voorzitter Jan van der Stege van Korenmolen De Zwaluw in Hasselt is voorgedragen met de volgende motivatie: "Leidinggeven in een moeilijke tijd. Onze molen is prachtig gerestaureerd. Daarvoor was wel een plan en heel veel geld nodig. Als voorzitter staat Jan van der Stege daar aan het roer. Bestuursleden, molenaars en vrijwilligers dragen Jan een warm hart toe."

Ton Bakker

Ton Bakker is sinds 2006 werkzaam bij In Balans in Hasselt. Dit is een organisatie waar mensen, voor wie een betaalde baan niet vanzelfsprekend is, werkervaring kunnen opdoen of onderhouden en uitbreiden. "Wat de inzet en verdiensten van Ton zijn: ze zijn bijna niet op te sommen", wordt over Bakker geschreven. "Eén van de afdelingen van In Balans is de computerafdeling. Ton coördineert niet alleen deze afdeling; hij denkt mee met het organisatiebeleid, ventileert zijn niet aflatende stroom ideeën, hij durft aan te pakken, fungeert als praatpaal, draagt bij aan het vaststellen van visie/missie en ambitie/strategie van In Balans, heeft ambities om van In Balans een nog mooiere organisatie te maken en heeft een eigen, professioneel netwerk ingebracht in de ontwikkeling van In Balans."

De Driester

Over Gemeenschapscentrum De Driester: "Aan de Kamperzeedijk is het zo dat we alles samen doen. En zonder deze vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. Of het nu een bardienst draaien is, of vrijwillig in het bestuur, de tuin bijhouden, stoelen klaar zetten, activiteiten organiseren: het is echt te veel om op te noemen. Maar het is geweldig dat deze vrijwilligers er zijn en dat wij zo het mooie gebouw De Driester draaiende kunnen houden. Deze prijs zou een mooie waardering zijn voor al het werk dat we samen als vrijwilligers doen."

Sportclub Genemuiden

Sportclub Genemuiden is als organisatie genomineerd 'omdat je voor een dergelijk grote club moeilijk één iemand kan nomineren voor vrijwilliger van het jaar'. "Bij een vereniging/club doe je het samen en zonder iemand te kort te willen doen vinden wij dat álle vrijwilligers van SC Genemuiden genomineerd dienen te worden. Onder het motto 'vrijwillig is niet vanzelfsprekend' zijn we als club hier actief mee bezig om het vrijwilligerskorps op peil te houden."

Tot en met 7 februari kan worden gestemd op www.overijsselsevrijwilligersprijs.nl. Een dag later is de prijsuitreiking in het provinciehuis in Zwolle. Zowel de individuele winnaars als de vrijwilligersorganisaties maken kans op 1.000, 650 en 350 euro. Naast de officiële juryprijzen is er ook een publieksprijs (500 euro) voor beide categorieën. Sinds half januari tot een dag voor de uitreiking worden alle (geselecteerde) genomineerden getoond op de website en kan iedere inwoner van Overijssel stemmen. Dit jaar wordt ook een 'trendprijs' uitgereikt van 500 euro.