De Stadskoerier

Vrijdag, 25 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Minister Hoekstra bereidt zich met Condor voor op Brexit

Minister Hoekstra bereidt zich met Condor voor op Brexit
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Enrico Kolk

HASSELT - “Wij hebben als kabinet altijd gezegd: we vinden die Brexit een ramp”, stelde minister Wopke Hoekstra maandagmiddag in Hasselt. Hij bracht daar een bezoek aan Condor Carpets, een van de grootste tapijtbedrijven. Condor haalt 30 procent van de omzet uit het Verenigd Koninkrijk en krijgt daarom ook te maken met de Brexit en de gevolgen ervan.

Het kabinet zet volgens hem in op een zachte Brexit. “Maar het is ontzettend belangrijk voor bedrijven als Condor zich voorbereiden op een no-deal Brexit. We moeten zorgen dat we als Nederland zo goed mogelijk zijn voorbereid”, vindt hij. Mede om die reden sloten ook gedeputeerde Eddy van Hijum en burgemeester Eddy Bilder zich ook aan bij het bezoek.

“De belangen voor de Overijsselse tapijtsector en de Overijsselse economie zijn groot”, zegt Van Hijum. “De Brexit lijkt nu snel dichterbij te komen, en we bereiden ons hierop zo goed mogelijk voor. Samenwerking tussen ondernemers en overheid is absoluut noodzakelijk en dat brengen wij stevig onder de aandacht.”

Ook werd tijdens het bezoek aandacht besteed aan het feit dat de tapijtcluster is aangemerkt als Topwerklocatie. Juist de Overijsselse tapijtsector, met 40 bedrijven geconcentreerd in Hasselt en Genemuiden, is in grote mate afhankelijk van de Engelse markt.

Jan Hoekman, CEO van de Condor Group is blij met het bezoek van Hoekstra. “Het gesprek met de minister biedt ons dé gelegenheid om de risico’s van de Brexit voor de branche en onze aanpak heel concreet te maken.” Hij merkt op dat alleen al bij de Condor Group 1.000 mensen werken.

Lees meer in De Stadskoerier/De 3 Watersteden van komende woensdag.