De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Minne Veldman geeft orgelconcert op Zwier van Dijk-orgel

Minne Veldman geeft orgelconcert op Zwier van Dijk-orgel
Foto: Erik Eenkhoorn
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Minne Veldman bespeelt dinsdag 26 november het Zwier van Dijk-orgel in de Genemuider Hervormde Kerk.

Op het programma staan onder andere Fantasie-Toccatine Psalm 33 van J. Zwart, Schübler-Choräle van J.S. Bach en werken van D. Buxtehude en B. Hesford. Verder werk van C.M. Widor en de Final-Allegro assai van A. Guilmant. Het concert sluit af met een Trio, Orgelkoraal en Toccata Psalm 124 van Veldman zelf.

Beneden in de kerk zijn de verrichtingen van de organist weer te volgen via een scherm. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Na afloop is er een 'meet & greet' met de organist. Voor en na het concert staat een gratis kopje koffie of thee klaar.

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n vijftig orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk in Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie ‘Koraalbewerkingen’ (24 delen) en een serie ‘Eenvoudige Psalmbewerkingen’ (3 delen). Om zijn enthousiasme voor het orgel en de orgelmuziek uit te dragen en te delen met jong en oud, organiseert Veldman verschillende evenementen.