<< Ga terug

‘Mooiste orgel van Zwartewaterland’ weer in gebruik genomen

‘Mooiste orgel van Zwartewaterland’ weer in gebruik genomen
Henk Beens overhandigt de eerste exemplaren van het boek Opus 4
Foto: Enrico Kolk

GENEMUIDEN - “Ik zal bescheiden blijven: We hebben misschien wel het mooiste orgel van Zwartewaterland”, zegt Jan Roetman. Als kerkrentmeester van de Hervormde gemeente Genemuiden was hij de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de restauratie van het orgel. Een grote klus, die vrijdagavond afsloot met de heringebruikname van het orgel.

Dat gebeurt met een grootse bijeenkomst in de Hervormde kerk. “Het is een missionair project geworden”, blikt Roetman terug, tijdens de bijeenkomst. Wat begon als alleen de restauratie van het orgel, mondde uit in een expositie, de uitgave van een boek. “En we hebben ook de kroonlampen gepoetst.”

In 2014 ontstonden de eerste contacten om het orgel te gaan restaureren. “Letterlijk vanaf dat moment werden er plannen gemaakt”, vertelt orgelbouwer Hans Reil, wiens bedrijf de restauratie op zich nam. Hij verwonderde zich over de plaats van het orgel in de samenleving. “Het is waardevol om te zien hoezeer een orgel midden tussen de mensen staat en gewaardeerd wordt.”

Januari 2018 kreeg de restauratie een definitieve vorm: het contract werd getekend. Het aangetroffen 19e-eeuwse materiaal kreeg de uitgangspositie, zegt Reil. Daarnaast zou het later ingevoegde pijpwerk aangesterkt worden. Het is al augustus als er voor het eerst een steiger in de kerk gaat. 10 maanden later is het orgel klaar. “Uiteindelijk valt het als een puzzel in elkaar.” Reil is onder de indruk van het door Roetman verzette werk, meldt hij. “Het is een onvergetelijke tijd geworden.”

Dat het een bijzonder orgel is, mag duidelijk zijn. “De tijd was verre van rooskleurig”, zegt Henk Beens over het bouwjaar van het orgel: 1885. Eerder in de avond weet ook Jan Roetman daar al wat over te vertellen. “Het orgel heeft 6.000 gulden gekost, en dat van de Burgwalkerk in Kampen 3.500 gulden. En dat in een jaar dat kerk afbrandt en herbouwd wordt.”

Op dankdag 4 november 1885 neemt de Hervormde gemeente van Genemuiden het Zwier van Dijk-orgel voor het eerst in gebruik. Er volgen twee restauraties, en nu de derde. 21 juni 2019 is dus de dag dat het orgel voor de vierde keer in gebruik wordt genomen. En dat is ook het uitgangspunt van het boek, dat Henk Beens ter gelegenheid van de ingebruikname schreef: Opus 4.

Burgemeester Bilder zegt dat met de route die bewandeld is, ‘het bredere perspectief in beeld is gekomen’. Ook het immaterieel erfgoed, de bovenstem, werd bij de orgelrestauratie betrokken. “Als je hier het psalmzingen met de bovenstem hoort, is meer dan de techniek van het zingen. Je hoort er beleving in.” De burgemeester spreekt de wens uit dat het orgel tot de jongste dag mag blijven doen waarvoor het gemaakt is: de gemeentezang begeleiden.

Het orgel is nu klaar. Jan Roetman, door de organisten nog in het zonnetje gezet met een bloemetje voor zijn vrouw, die hij zelf in de kerk moest overhandigen, en een ingelijste orgelfoto, is echter nog niet klaar. “We hebben weer een goed orgel, nu nog een goede akoestiek.” Stilzitten is aan hem niet besteed.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo