De Stadskoerier

Dinsdag, 7 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Nieuwe voorzitter Dorcas-winkel, André Heldoorn neemt stokje over

Nieuwe voorzitter Dorcas-winkel, André Heldoorn neemt stokje over
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Gerrit Bredewout neemt na vijf jaar afscheid als voorzitter van de Dorcas-winkel in Genemuiden. De cirkel is wat hem betreft rond: de kringloopwinkel heeft zijn plek hier gevonden, tijd voor nieuw elan en dito ideeën. Vorige week dinsdag nam Genemuidenaar André Heldoorn de figuurlijke voorzittershamer van hem over.

Bredewout was ruim vijf jaar geleden betrokken bij de oprichting van de 25e Dorcas-winkel in Nederland. Genemuiden bleek een goede voedingsbodem te hebben voor deze kringloopshop, waarmee tegelijkertijd geld wordt opgehaald voor hulpprojecten in de Oost-Europese landen Albanië, Roemenië, Oekraïne en Moldavië. Niet alleen klanten uit de stad zelf maar uit heel Nederland weten ze het pand aan de Schering te vinden. Een team van tachtig vrijwilligers is er actief, gerund door een vierkoppig bestuur en tien dagcoördinatoren.

“We hadden in het begin een bepaalde omzet in gedachten”, kijkt Bredewout terug. “Dat is in die vijf jaar verdubbeld. De Dorcas-winkel is nu stabiel, biedt kwaliteit en wordt gewaardeerd in Genemuiden. De helft van de tachtig vrijwilligers werkt hier al vanaf het eerste uur. Ze komen uit alle hoeken van de samenleving, net als de mensen die hier komen winkelen. De winkel is een samenbindend element in de gemeenschap. Er heerst een ‘wij-gevoel’, vrijwilligers zijn trots om er te werken. De cyclus is voor mij nu rond. En ook de leeftijd speelt een rol.”

Waardering

Hoge kwaliteit van de spullen en aandacht en waardering voor de medewerkers zag de Zwollenaar altijd als de belangrijkste speerpunten. Ook had hij de drive om de Dorcas-winkel ‘duurzaam en overdraagbaar’ te maken. “Je moet op tijd vernieuwen, met nieuw elan en ideeën. Ik kom hier straks als klant terug. Ik heb een grote band opgebouwd met de mensen hier. Die contacten zal ik missen.”

Heldoorn heeft dus inmiddels het stokje overgenomen. Hij kent de Dorcas-winkel vanaf de start af aan, toen zijn bedrijf Vanda Carpets tapijt sponsorde. “De achtergrond van Dorcas spreekt me aan en ook de christelijke identiteit onderschrijf ik”, vertelt hij. “Daarnaast vind ik de samenbindende factor hier een grote plus. Maar verder is het eigenlijk allemaal nieuw voor mij. Ik ga er helemaal fris in. Ik ben ook verbaasd over hoeveel medewerkers hier op een donderdagmiddag rondlopen. Daarnaast zijn er zo’n twintig mensen aan het winkelen, in een winkel op het industrieterrein zonder andere winkels in de omgeving. Dat is mooi om te zien.”

De komende tijd besteedt Heldoorn aan het leren kennen van de Dorcas-winkel en de mensen die er actief zijn. “Ik ga kijken hoe alles hier geregeld is en in zijn werk gaat, hoe de lijnen zijn uitgezet. Maar de basis is stabiel, met een bestuur en dagcoördinatoren. Ik zal hier dan ook niet elke dag aanwezig zijn, maar proberen de juiste voorwaarden te scheppen om het goed te laten draaien.”

Hoewel kennismaking dus de eerste prioriteit heeft, heeft Heldoorn al wel ideeën. Zo wil hij de online zichtbaarheid vergroten. “We kunnen het Dorcas-verhaal vertellen op social media als Facebook en Instagram”, legt hij uit. “Maar daar bijvoorbeeld ook laten zien: ‘kijk eens wat voor moois er vandaag is binnengekomen’.”

Vrijwilligers

Daarnaast doet hij een oproep voor meer vrijwilligers, om ‘het natuurlijk verloop’ op te kunnen vangen in de toekomst. Met name op het gebied van de logistiek kan de Dorcas-winkel nog goed mensen gebruiken. “Zodat de kwaliteit ook in de toekomst gewaarborgd kan blijven”, vult zijn voorganger tot slot aan. Contact opnemen met Dorcas kan via emailadres dorcaswinkelgenemuiden@gmail.com.