<< Ga terug

OBS Genne sluit definitief de deuren

OBS Genne sluit definitief de deuren
Foto: Bas Wilberink

GENNE - OBS Genne, één van de oudste scholen in Nederland, heeft vrijdag definitief de deuren gesloten. Met een leerlingenaantal van zeven kinderen aan het begin van dit schooljaar - waarvan er uiteindelijk vier overbleven - zagen de directie en het bestuur van Stichting Op Kop geen toekomst meer voor de ruim 250 jaar oude school.

De wettelijke ondergrens van het aantal leerlingen op OBS Genne was 23, waar de school drie jaar op rij onder mocht zitten. Directeur Henk Kok zag in de afgelopen jaren dat de dipjes in leerlingenaantallen elkaar steeds vaker opvolgden.

Directeur-bestuurder Alberto Boon van Stichting Op Kop gaf vorig jaar april aan OBS Genne eigenlijk al per 1 augustus 2018 te willen sluiten. Naar de mening van het team, de schooldirecteur en het bestuur was er bij een leerlingenaantal van tussen de drie tot zes kinderen geen sprake meer van een school, zei hij toen tegen de gemeenteraad. “Er is er geen sprake meer van een pedagogisch klimaat dat recht doet aan de ontwikkeling van kinderen. Er is geen sprake meer van groepsvorming, van samen spelen en leren.” Daar kwam volgens hem bij dat er al jaren nauwelijks kinderen uit Genne en de directe omgeving op de school zaten.

Jaar extra

Uiteindelijk werd besloten er nog een jaar aan vast te plakken, mede door de wens van een aantal ouders dat zich had verenigd in actiegroep ‘Red Genne’. Het afgelopen schooljaar ging van start met zeven leerlingen uit vier gezinnen. Daarvan gingen na de meivakantie drie kinderen al over naar een andere school. Meester Sido Post gaf de laatste maanden les op OBS Genne. Juf Anne Dunnink deed dat tot de voorjaarsvakantie.

Schooldirecteur Kok vindt het jammer dat het doek definitief is gevallen voor OBS Genne. “Het is toch een stukje geschiedenis waar een punt achter wordt gezet”, zegt hij. “Maar we zijn ook blij dat we het zo lang vol hebben gehouden om goed les te geven.”

Plezier

Renate de Vries, één van de ouders, is blij met hoe de leerlingen de laatste periode les hebben gekregen van meester Sido. “Er zat nog zó veel leven in de school”, vertelt ze. “Ze gingen er nog met zo veel plezier naar toe. Je gunt zo’n mooie plek aan zo veel meer kinderen.”

Maar de stekker was er uit bij OBS Genne, zo omschrijft De Vries het. “En we hadden stroom nodig. We hebben alleen geen nieuwe stroomleverancier kunnen vinden. We willen uiteindelijk het beste voor onze kinderen en niet teveel onrust. We hebben nu het gevoel dat alles op zijn plek is gevallen en we met een goed gevoel naar de toekomst kunnen kijken. Voor ons voelt het niet als een verdrietig verhaal of dat we hebben verloren. We hebben heel veel mooie herinneringen die we meenemen.”

Het schoolgebouw wordt de komende periode ontruimd en bij de start van de herfstvakantie overgedragen aan de gemeente Zwartewaterland.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo