<< Ga terug

Onderzoek naar gratis WiFi op belangrijke openbare plaatsen


ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad wil dat er gratis WiFi op belangrijke plekken in de openbare ruimte in Zwartewaterland komt. ChristenUnie, BGZ, PvdA en VVD deden samen daarvoor een voorstel. De EU wil dat in 2020 elk Europees dorp en iedere stad gratis WiFi heeft, motiveren de partijen. Er komt een subsidie van 120 miljoen euro beschikbaar voor dat plan.

De raad roept het college nu op om met een voorstel voor het realiseren van WiFi te doen. Ook willen ze zien welke kosten, al dan niet met subsidie, daarmee gemoeid gaan. De kosten van het internetabonnement komen wel voor rekening van de gemeente, maar voor het aanschaffen van apparatuur en installatie van de internettoegangspunten kan een Europese subsidie aangevraagd worden.

Het vorige college boog zich al over de mogelijkheid om de WiFi aan te leggen, volgens de vier partijen is het nu tijd voor actie. Bastiaan Tamminga van BGZ stelt dat het mobiele bereik in Zwartewaterland beter kan worden, door mobiel bellen via WiFi. Zeker in Hasselt is het bereik ‘zeer slecht’.

Margreet Bosma van het CDA vertelt dat de subsidie al sinds 2017 loopt, en zij er in dat jaar vragen over stelde. Ze is dan ook ‘heel erg blij’ met het voorstel en vraagt zich af hoever het college al is met het plan.

Klaas Huisbrink (SGP) vraagt zich af of het aanbieden van internet geen hangplekken creeërt, en noemt plaatsen als de bibliotheken waar al gratis internet wordt aangeboden. Om dat te voorkomen kan het college, volgens Tamminga, uitzoeken of er een tijdsslot op het internet kan.

Volgens wethouder Coster is het college nog niet verder gekomen met de subsidie-aanvraag, en is er alleen een kort onderzoekje geweest. “Maar ik kan wel meegaan met het plan.” Uiterlijk 31 december moet het college met een plan komen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo