<< Ga terug

Ook Hasselt in 'Hanzekookboek' met middeleeuwse gerechten

Ook Hasselt in 'Hanzekookboek' met middeleeuwse gerechten

HASSELT/REGIO - Er is een nieuw kookboek uit met als ondertitel ‘In de pan van de middeleeuwen’. In dit Hanzekookboek staan typische eeuwenoude recepten, die ook in de moderne keuken kunnen worden bereid. Ook Hasselt wordt uitgelicht.

Daarnaast geeft het boekje een inkijkje in het gewone doen-en-laten van de middeleeuwse mens in de Hanzesteden. In het Hanzekookboek van auteur Karen Groeneveld zijn meer dan twintig Hanze-recepten opgetekend, aangevuld met wetenswaardigheden en verhalen uit de late middeleeuwen (circa 1250-1500). Gerechten die destijds op het menu stonden zijn ook in de 21e eeuw op eigentijdse wijze te bereiden. In het kookboek prijken titels als ‘Swolse runderstoof’, ‘Harderwijker Hutsepot’, ‘Kamper Steur’ en ‘Elburger kroggen’.

Eenvoudig

In dit boek is vooral aandacht voor ketelkost, de middeleeuwse variant van de eenpansmaaltijd. Auteur Karen Groeneveld licht toe: “Mensen aten doorgaans wat er voorhanden was. Woonde je aan het water, dan stond er vaker vis op het menu. Woonde je op het platteland dan haalde je de groenten van het seizoen uit de hof. Boven het vuur hing een grote ketel waarin het voedsel bereid werd. De eenvoud van de receptuur van vroeger hebben we vertaald naar de keuken van nu, zodat eerlijke, smaakvolle Hanzegerechten op tafel komen te staan.”

Hanzesteden

In het kookboek wordt naast de recepten een inkijk gegeven in het gewone doen-en-laten van de mens in de late middeleeuwen en worden negen Nederlandse Hanzesteden uitgelicht. Elizabeth Stoit, merkleider van Hanzesteden Marketing, is verheugd met het handzame boekje. “De Hanzesteden waren vroeger bloeiende handelssteden, waarbij 200 steden in Europa samenwerkten en intensief handel dreven. Dat maakt steden als Kampen, Zwolle, Deventer en Harderwijk, met hun rijke verleden, aantrekkelijke steden om te bezoeken. Naast deze vier steden worden ook Zutphen, Doesburg, Elburg, Hasselt en Hattem in het kookboekje uitgelicht."

Het boek is te koop voor 9,95 euro bij diverse boekhandels en online via onder meer www.uitgeverijhetzwarteschaap.com.



Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo