De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Open Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de been

Open Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de beenOpen Monumentendag brengt klimmers, varenden en kijkers op de been
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - “We hebben het heel druk gehad”, vertelt een vrijwilliger van Toeristisch Informatie Punt Hasselt. In het kader van Open Monumentendag faciliteerde die een aantal activiteiten. In Zwartsluis bleek de animo niet heel groot, in Genemuiden was ook de opkomst ‘goed’. Tussen de kernen konden mensen reizen met varende monumenten: de schepen Dageraad en de Vijf Gebroeders voeren tussen de kernen.

Vooral bij Molen de Zwaluw in Hasselt bleek het erg druk. Dat kwam mede door een fietstocht vanuit Staphorst, maar vrijwilligers van de molen pakten zelf ook uit. Er stonden diverse kraampjes met streekproducten, er werden pannenkoeken gebakken van meel dat door de molen gemalen is en binnen was een expositie te bezichtigen. Een huifkar pendelde, overigens ook goedgevuld, tussen de molen en de Kalkovens.

Waar vrijdagavond laat de beiaardier afbelde, werd voor zaterdagmiddag al een vervanger gevonden die het carillon van de toren van de Grote kerk bespeelde. Mensen konden daarbij kijken en van die mogelijkheid werd gretig gebruikgemaakt. De toren bleek sowieso een gewilde ‘attractie’, 188 mensen maakten de klim naar boven.

Het cachot in het Oude Stadhuis trok eveneens de aandacht. Dat zou ‘s ochtends en ‘s middags een uurtje open zijn, maar zaterdagmiddag werd besloten iets langer door te gaan. 231 bezoekers bekeken de oude gevangenis van binnen. Even zoveel mensen werden ook weer ‘vrijgelaten’.

In Genemuiden spreekt Ellen Hilhorst van een ‘mooie opkomst’. De zingende familie Tuinman trad op in het Olde Staduus, en kon ook van belangstelling spreken. Het lied ‘Heimwee naar de Zuiderzee’ bracht de gedachten terug in de tijd. “Maar in feite liggen we toch nog steeds wel aan de Zuiderzee, er zit alleen een stukje polder tussen”, aldus een van de zangers.

Bij de verschillende activiteiten in Genemuiden was doorlopende belangstelling, volgens Hilhorst. Vooral de nieuwgeopende expositie in het historisch centrum kon op bezoekers rekenen. Zo’n 20 mensen namen deel aan de rondleiding waarin het verhaal van de demping verteld werd. Hilhorst spreekt van een geslaagde dag: “Iedereen is heel positief.”