De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Opnieuw vier overlijdensgevallen, zeker of waarschijnlijk door corona

Opnieuw vier overlijdensgevallen, zeker of waarschijnlijk door corona
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - In Zwartewaterland zijn vandaag opnieuw vier mensen overleden, waarvan twee zeker en twee waarschijnlijk als gevolg van het coronavirus. Van de eerste twee kwam er één uit Hasselt en één uit Genemuiden. Dat meldde burgemeester Eddy Bilder dinsdagavond in zijn dagelijkse update op ZwartewaterFM. Ook zei hij dat twintig Zwartewaterlanders in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen als gevolg van corona.

De vier sterfgevallen komen na de vijf overleden inwoners afgelopen weekend. “Het verdriet in onze gemeente neemt steeds grotere vormen aan”, zei Bilder op de radio. “Steeds meer families worden getroffen door het overlijden van een dierbare. Ook dat is goed merkbaar in onze samenleving, het legt een zekere druk op de samenleving.”

Lichtpuntjes
Bilder heeft vandaag wederom contact gehad met dokter Tuinstra, die het beeld van de Zwartewaterlandse huisartsen geeft. “Hij ziet wel wat lichtpuntjes. Hij heeft mij er nog eens op gewezen dat er ook mensen beter worden van corona en dat er ook oudere mensen zijn die er van genezen. Het is ook goed om dat perspectief voor ogen te houden. Het is een gevaarlijke ziekte, met een reële kans om daar onder bepaalde omstandigheden de meest vergaande gevolgen van te moeten ondergaan. Maar er zijn dus ook perspectieven op genezing.”

Dokter Tuinstra geeft ook aan dat het aantal mensen dat zich bij de praktijken meldt ongeveer op peil blijft. “Het is dus niet zo dat er elke dag meer mensen zijn die zich melden”, lichtte Bilder toe op de radio. “Hij ziet alleen dat in Genemuiden momenteel het aantal zieke mensen wel wat toeneemt.”

Cijfers
Exacte aantallen van coronabesmettingen in Zwartewaterland kon de burgervader vandaag niet geven, omdat de GGD en het RIVM deze cijfers niet meer melden. “Dat maakt dat het voor mij moeilijk is om exact aan te geven hoe het zit met de verspreiding van het virus in onze gemeente”, aldus de burgemeester. “Ik moet daar bij aantekenen dat het ook steeds moeilijker wordt om met betrouwbare cijfers te komen, omdat vrij veel mensen zich melden bij de huisarts met verschijnselen die lijken op dat wat bij corona hoort. Die dan vervolgens op advies van de huisarts thuis blijven, zich vaak ook in gezinsverband enige tijd afzonderen. Als dat allemaal goed gaat, is na verloop van tijd de ziekte voorbij. We hebben dan bij deze mensen geen registratie van het feit dat zij corona hebben gehad. Dat is dan ook niet getest.”

Bilder probeert alsnog die cijfers van het aantal coronabesmettingen te bemachtigen. “Omdat ik de behoefte heb om toch vanuit de cijfers iets van een beeld te geven over de lijn zoals zich dat ontwikkelt.” Het RIVM geeft nu alleen nog cijfers van het aantal inwoners van een gemeente dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen.